Перейнятися «Кримськими настроями»

14.06.2013

Тріумф яскравого кримського колориту, свіже повітря та запах троянд можна відчути вже сьогодні, навіть не від’їжджаючи з Києва — у столичному Центрі сучасного мистецтва «М 17» відкрилася виставка «Кримські настрої». Художники, роботи яких експонуються тут, звертаються до найрізноманітних стилей та напрямів — імпресіонізму, модернізму, експресіонізму та реалізму. Глядач має прекрасний шанс побачити Крим наче різними очима і ще раз переконатися в тому, що одне й те саме явище кожний сприймає по–своєму. Серед спогадів, які навіює ця ескпозиція — і дитячі роки в піонерському таборі на березі моря, і занурення на глибину у масці, і знайдені на березі рапани і квітуча гілка мигдалю... «Троянди біля моря» Павла Шумова, «Морський пейзаж» Василя Чедгодара, «Старий Бахчисарай» Нурі Якубова знов повернуть вас до неймовірно красивих пейзажів півострова.

Слід також додати, що «кримська школа» є особливим, не до кінця вивченим фахівцями, складним та яскравим явищем української культури. Власне, побачити твори Юрія Коновалова, Олексія Потапенка, Олександра Смирнова, Володимира Шваба, Андрія Амбурського та Рената Рамазанова, які експонуються разом в одному виставковому просторі — цікаво для кожного, хто любить живопис.

Дещо пленерна манера виконання деяких творів лише посилює відчуття радості емоційного та легковажного, суто південного буття. Побачивши мозаїчне «Море» Олени Бубенцової, глядач має шанс підключити свою уяву та продовжити низку власних асоціацій, які викликані цією абстрактною композицією. Імпресіоністичний «Святковий День» Олександра Шадрина покличе найбільш романтичних глядачів у далеку мандрівку за край світу.

Виставка «Кримські настрої», організована ЦСМ «М17» спільно з галереєю «Раритет–Арт», працюватиме до 21 червня.

Олена ШАПІРО