Закрите небо

12.06.2013

Авіадиспетчери Франції почали триденний страйк на знак протесту проти намірів Європейського Союзу створити єдиний європейський авіапростір. Як повідомляє сайт туристичних новин «Смак подорожника», диспетчери стверджують, що проект позначиться на безпеці перельотів та на їхніх умовах роботи. У зв’язку з очікуваними проблемами в авіасполученні, перевізників закликали відучора вдвічі зменшити кількість рейсів, які обслуговують найбільші французькі міста.

Через страйк, який стартував у вівторок, буде порушено роботу аеропортів Парижа, Ліона, Ніцци, Марселя, Тулузи та Бордо. Кілька авіакомпанії, серед яких Easyjet, Lufthansa, Ryanair та British Airways, заздалегідь заявили, що страйк внесе вимушені зміни в графік їхніх рейсів.

Сьогодні до страйку приєднаються профспілки ще десяти країн – Австрії, Бельгії, Франції, Болгарії, Угорщини, Італії, Португалії, Іспанії, Великої Британії та Словаччини.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, Єврокомісія, яка готує зміни у регулюванні авіапростору в ЄС, хоче централізувати контроль за авіапотоками. Уряд ЄС вважає, що в такий спосіб зможе втричі збільшити пропускну здатність регіону, скоротити витрати та зменшити затримки.

Згідно з планом, багато національних систем контролю авіаруху зіллються у дев’ять об’єднань, а плануванням маршрутів займатиметься новий європейський орган.Французькі профспілки називають це наступом на сектор та кроком у напрямі приватизації.

У квітні ініціативу Єврокомісії розкритикувала Європейська федерація працівників транспорту, яка назвала її «нескінченним процесом лібералізації, дерегуляції та скорочення видатків».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>