Так розганяли Таксім

12.06.2013
Так розганяли Таксім

Протестувальники запевняють, що запальну суміш у правоохоронців жбурляли найняті урядом провокатори. Фото Рейтер.

Прем’єр–міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган недарма попереджав учасників антиурядових виступів про те, що йому «може урватися терпець». Учора вранці на площу Таксім у центрі Стамбула, де розбили свій табір мітингувальники, посунув спецназ. Звільнити площу силовикам було нескладно, адже на ранок людей там залишається зовсім мало — близько тисячі. До такої революційної ситуації, за якої вже й на роботу ходити не потрібно, у Туреччині поки що все ж не дійшло, тому основне життя на стамбульському «Майдані» починається пізно увечері.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на Таксім з’їхалося 20 автобусів із бійцями спецназу, які прорвалися крізь зведені маніфестантами барикади й почали розганяти їх водометами і сльозогінним газом. Щоправда, самі правоохоронці заявляють, що «лише хотіли допомогти», а застосувати силу довелося у відповідь на агресію «таксімівців». Ті нібито кидали у спецназ «коктейлі Молотова» й каміння.

Водночас самі мітингувальники запевняють, що купки людей, які справді жбурлялися камінням і запалювальною сумішшю, — провокатори, яких вони поміж себе досі ніколи не бачили. Не випадково ж свою зброю вони метають якраз перед камерами державних телеканалів.

За словами губернатора Стамбула Хюсейна Авні Мутлу, завданням поліції було тільки зняти плакати з міських об’єктів та, зокрема, пам’ятника Мустафі Ататюрку — батька нації й засновника сучасної Турецької держави. Мовляв, плакати «створюють враження, що місто окуповане», і «формують в очах світу хибну картину стану речей у Туреччині».

Ататюрк є кумиром нинішніх революціонерів, тому біля монументів цьому видатному діячеві вони збираються в усіх охоплених протестами містах. Батько турків боровся за секуляризацію держави, тоді як чинний глава уряду не приховує своїх ісламістських поглядів. Насправді проти ісламу молоді учасники протестних виступів нічого не мають — більше того, серед них багато ревних віруючих. Але, на їхню думку, впродовж свого десятирічного правління Ердоган обмежував прояви демократії в країні, з чим молоді турки миритися більше не згодні.

Напередодні «візиту» спецназівців на площу Таксім глава уряду пообіцяв зустрітися з лідерами протестного руху. Щоправда, лідерів як таких немає. Мітинги координує громадсько–політичний рух «Платформа Таксім», але конкретних очільників він не має, і на зміну чинному главі уряду нікого не пропонує.

Саме тому міжнародні оглядачі не ризикують називати турецькі протести революцією. Ердоган — обраний більшістю виборців під час прозорого й демократичного голосування, і хоча за десять років його керівництва державою турецька молодь неабияк розчарувалася в консервативних підходах прем’єра, підстав відправити його у відставку шляхом демонстрацій де–факто немає. На думку експертів, уже того факту, що Ердоган побачив: він не всесильний, і в країні є сила, здатна протистояти владі, — цілком достатньо для позитивних зрушень у загальнополітичній ситуації.

По обіді протестувальників повністю відтіснили в парк Гезі, звідки, власне, й почався протест. Нагадаємо, обурення турків викликали наміри влади побудувати в останній зеленій зоні Стамбула великий торговельний центр і відновити казарми часів Османської імперії. Екологічні протести переросли в політичні й охопили всю країну.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>