Партія в партію

12.06.2013
Партія в партію

Злиття партій під егідою «Батьківщини» схвалила сама Юлія Тимошенко. Фото з архіву «УМ».

Урочистий об’єд­навчий з’їзд «Батьківщини» і «Фронту змін» відбудеться в Києві в суботу, 15 червня, о 10:30 просто неба — на Михайлівській площі. До злиття приєднаються також «Реформи і порядок», «Народна самооборона» та окремі екс–представники Народного руху, які вже входять у Блок Тимошенко. На яких законних підставах відбуватиметься злиття? В ефірі телеканалу ICTV Сергій Соболєв, який очолює партію «Реформи і порядок», повідомив, що його ПРП і «Фронт змін» саморозпустяться, а потім увіллються у «Батьківщину».

У «Батьківщині» до такого формулювання пана Соболєва поставилися скептично. «В законі про політичні партії немає такого терміну, як «саморозпуск», — каже в коментарі «УМ» нардеп від «Батьківщини» Андрій Павловський. — Закон передбачає тільки один механізм. Якщо в нас, наприклад, три партії і вони хочуть об’єднатися, то зробити це вони можуть тільки одним шляхом. Дві з них повинні провести ліквідаційні з’їзди, самоліквідуватися й подати відповідні документи до Міністерства юстиції. А на ліквідаційному з’їзді порадити своїм членам вступити у третю партію як фізичні особи й написати при цьому відповідні заяви. Решта — це просто розмови. Якщо партія не проведе ліквідаційного з’їзду, це означатиме, що вона де–юре продовжує життя з усіма наслідками — правом висувати своїх кандидатів на виборах, подавати людей у виборчі комісії тощо».

Очевидно, що часу на процедуру самоліквідації «ФЗ» і ПРП вже не мають. Отже, їхні керівники вирішили просто виходити зі своїх партій і вступати в «Батьківщину». «А яка подальша доля вашої партії?» — запитала «УМ» одного з лідерів «Реформ і порядку» Володимира Бондаренка. «Усе залежить від того, як будуть розгортатися події з окремими членами партії, тому що механізм розпуску надзвичайно складний. Хтось може заявити в судах претензії на те, щоб залишитися. Але керівне ядро партії — усі виходять і вступають у «Батьківщину» як фізичні особи», — відповів народний депутат.

«Усе буде зроблено за законом», — наголосив у коментарі «УМ» Сергій Соболєв. Керівник ПРП зауважив, що вирішення питання в юридичній площині відбудеться через значний час після об’єднавчого з’їзду — орієнтовно у жовтні, коли буде створена ліквідаційна комісія партії. А «якщо знайдуться двоє–троє, які відмовляться вступати у «Батьківщину» й захочуть судитися, — Бог їм в поміч», — каже пан Сергій.

Володимир Філенко, дійсний член ПРП і вже не депутат, бачить цю ситуацію під іншим кутом. «Якщо з’їзд ПРП не прийме рішення про самоліквідацію, тоді ті, хто залишаться, оберуть нове керівництво, і ПРП існуватиме собі далі, — каже досвідчений політик. — Назовні все подається як об’єднавчий процес, але насправді — це політична риторика. Юридичного механізму злиття партій не існує. Юридична площина вимагає інших кроків: ПРП мала б у цій ситуації призупинити свою діяльність, вона виконала свою історичну місію і має здати печатку в музей історії України. А ті члени партії, які готові вступити до «Батьківщини», — нехай вступають туди».

 

ОЦІНКА

«Справжні проблеми почнуться тоді, коли повернеться Тимошенко»

Наскільки доцільним є вливання «фронтовиків» і ПРПістів до лав «Батьківщини»? «Безумовно, ризики для старих БЮТівців є, але це вже не перший ризик і не перше «відтиснення» старих БЮТівців від впливу всередині блоку, — каже в коментарі «УМ» полiтолог, директор центру полiтичний дослiджувань «Пента» ­Володимир Фесенко. — Перша хвиля перерозподілу впливів відбулася ще під час формування виборчих списків. Друга хвиля була, коли формувалися керівні органи фракції, але треба було розуміти, що це було створення об’єднаної опозиції, тому доводилось поступатися. А зараз іде третя хвиля. Дійсно, Яценюк отримає не тільки лідерську посаду, а й значну частину впливу на партію Тимошенко, і хтось зі старих активістів неминуче відійде. Але якщо цього не буде, то занепад «Батьківщини» триватиме».

«Я думаю, що однією з рушійних сил об’єднання є нестача фінансових ресурсів для існування «Батьківщини», — каже полiтолог». — Яценюк iз Мартиненком у фінансовому сенсі можуть гарантувати хоча б утримання на плаву. Подобається це чи ні, але більшість на чолі з Турчиновим на це погоджується. Плюс треба мати на увазі, що ідея створення єдиної опозиційної партії належить Юлії Тимошенко. Виступати проти цієї ідеї — означає виступати проти самої Тимошенко. Тому об’єднання, швидше за все, відбудеться, але розбрат і хитання, внутрішні протиріччя всередині «Батьківщини» не тільки збережуться — вони посиляться. Будуть конфлікти в регіонах, поміж керівництвом та осередками «Батьківщини». Уже проявилася певна опозиція такому об’єднанню саме з боку керівників регіональних організацій».

«Але не думаю, що до президентських виборів будуть якісь розколи чи структурні конфлікти, — вважає Володимир Фесенко. — Усе відбуватиметься приховано або напівпублічно. А ймовірність розколу зросте тоді — і це буде справжнє випробування на міцність, — коли повернеться Тимошенко (якщо вона повернеться). Тоді постане питання, хто контролюватиме партію — Тимошенко чи Яценюк».