Булат, Іван та Україна

Булат, Іван та Україна

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Поет, композитор, прозаїк і сценарист Булат Окуджава пішов із життя рівно 16 років тому — він помер 12 червня 1997–го в Парижі на 74–му році життя. Але його твори, зокрема пісні, залишаються актуальними до сьогодні, звучать на тисячах сцен, біля тисяч вогнищ, у мільйонах компаній. Багато хто з людей нових поколінь уже можуть і не знати, що, скажімо, така знаменита композиція, як «Ваше благородие, госпожа Удача», належить сааме цьому митцеві–шістдесятнику грузинського походження.

Останній концерт уже хворого Окуджави відбувся 23 червня 1995 року в Штаб–квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Мало хто знає, що перед самою смертю у військовому шпиталі містечка Калмар, що в передмісті французької столиці, Булата Шалвовича похрестили за православним звичаєм під ім’ям Іван (Іоанн) — у пам’ять про святого мученика Іоанна Воїна.

А за рік до того Окуджава провів одну з останніх зустрічей зі своїми шанувальниками в Києві, багато розповівши, зокрема, про своє ставлення до суспільних трансформацій на зламі епох, до політики, до українців та нової держави — незалежної України. У залі був присутній Анатолій Сигалов, член Спілок журналістів СРСР та України, нині — директор агентства преси «Журналіст». Про той пам’ятний концерт пан Сигалов розповідає в матеріалі для «УМ».

Всі статті рубрики