НОВИНИ ПЛЮС

11.06.2013

Туреччина: прем’єр обіцяє боротися з мітингами

Протести проти урядової політики в Туреччині не згасають. У відповідь на масові демонстрації прем’єр–міністр Реджеп Тайїп Ердоган закликав своїх прихильників вийти на мітинги на його підтримку. На цих акціях глава уряду заявив, що його терпець може урватися, і «виступам мародерів та екстремістів буде покладено край». Такі заяви ще більше обурили протестувальників, які обіцяють не йти з вулиць, доки Ердоган не піде у відставку.

Стурбованість ситуацією в Туреччині висловила верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Кетрін Ештон. «Я глибоко засмучена загибеллю і пораненнями людей і передаю мої співчуття всім тим, хто втратив близьких», — наголосила баронеса, закликавши турецьку владу негайно розслідувати всі випадки застосування сили з боку поліції і притягнути винних до відповідальності. Закликавши сторони до поміркованості й спокійного діалогу, Ештон нагадала, що переговори Туреччини про вступ до ЄС і Копенгагенські критерії є основною гарантією прав людини та основних свобод в інтересах усіх громадян країни без дискримінації.

Нельсон Мандела в тяжкому стані

Екс–президент ПАР Нельсон Мандела у тяжкому, але стабільному стані перебуває в лікарні. Першого темношкірого главу Південно–Африканської Республіки госпіталізували в ніч на неділю із загостренням легеневої інфекції. За кілька останніх років Мандела вже не вперше потрапляє на лікарняне ліжко з цим діагнозом. За 27 років, проведених у тюрмі за боротьбу проти політики апартеїду, Мандела підхопив туберкульоз.

Аби пацієнт міг дихати, лікарі відкачують із його легень рідину. Колишній очільник ПАР, якому 18 липня має виповнитися 95 років, останні 2 роки не з’являвся на публіці і, за словами його близьких, майже не говорить.

Чоловік королеви Єлизавети ІІ відзначив день народження в лікарні

Чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II, принц–консорт Філіп, учора відзначив 92–річчя в лікарні. Напередодні йому зробили планову операцію на черевній порожнині, і тепер принц проходить курс реабілітації. Як запевняють лікарі, чоловік королеви почувається добре і невдовзі його випишуть додому.

Атака на аеропорт в Афганістані

В Афганістані відбулася операція з ліквідації бойовиків, які напали на міжнародний аеропорт Кабула. За інформацією Бі–Бі–Сі, семеро талібів атакували військову частину летовища. Аби проникнути на режимну територію, зловмисники перевдяглися у форму правоохоронців.

Загарбники захопили п’яти­поверхову будівлю, яку зводять поряд з аеропортом, і відкрили по летовищу вогонь з автоматів. Бій із силами безпеки тривав близько чотирьох годин і завершився перемогою силовиків. Усі нападники загинули — двоє підірвали прикріплені на тілі вибухові пристрої, решту в бою вбили афганські військові й сили безпеки.

Теракт в Іраку

Щонайменше 13 людей загинуло і десятки отримали поранення у результаті атаки смертника в передмісті Багдада. Два заміновані автомобілі злетіли в повітря біля продуктового ринку в шиїтському кварталі міста. Лише напередодні іракський прем’єр–міністр Нурі аль–Малікі закликав усі політичні сили об’єднатися для боротьби з хвилею релігійного екстремізму в країні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>