«Ціль номер один»

11.06.2013
«Ціль номер один»

Напередодні об’єднавчого з’їзду «Батьківщини» та «Фронту змін», який, імовірно відбудеться цього тижня, у Верховній Раді вибухнув новий скандал iз депутатами–перебіжчиками. Ситуація тим більш прикра для опозиції, що новоявлені «тушки» є мажоритарниками, обраними в областях, де підтримка опонентів діючої влади є традиційно високою — на Івано–Франківщині та Київщині.

Навіть присяга на Біблії, яку всі кандидати від «Батьківщини» складали трохи менше року тому, не утримала слабкі й гріховні людські натури від зради. «Аргументи Сатани», що жонглював папірцями з американськими президентами, виявилися переконливішими для В’ячеслава Кутового з Ірпеня та Володимира Купчака від Коломиї, який ще місяць тому сам засуджував попередніх зрадників, дорікав їм клятвовідступництвом та вимагав позбавити мандатів.

Ті ж нардепи, що встояли перед диявольською грошовою спокусою, розповіли, наскільки привабливі умови висуваються. Так, Валерій Лунченко, Володимир Шкварилюк та ще кілька депутатів розповіли на брифінгу, що їм пропонувалося по 5 мільйонів доларів за вихід iз фракції «Батьківщина», але вони від них відмовились.

 

Щеплення проти «тушок» іще не винайдено

Природним є запитання щодо оприлюднення прізвищ тих, хто безпосередньо намагається дати опозиціонерам хабара. Проте в опозиції пояснюють, що це не завжди є ефективно та безпечно. Навіть за наявності прямих доказів. Як приклад наводять «перехід» депутата Романа Забзалюка з фракції «БЮТ–Батьківщина» до фракції «Реформи заради майбутнього» під час роботи парламенту попереднього скликання. Забзалюк за «перехід» отримав 500 тисяч доларів, і та сума — лише частина обіцяного. Задокументовані гроші пан Роман передав до лікарні «Охматдит» (Охорона материнства та дитинства), а на підтвердження своїх слів надав правоохоронним органам аудіозапис розмов iз депутатом Рибаковим, який очолював «Реформи за майбутнє». У підсумку, «крайнім» в очах прокуратури виявився сам Забзалюк. Адже ГПУ не побачила у спробі підкупу складу злочину, натомість обвинуватила представника опозиції у «підриві авторитету Верховної Ради та держави». Рибакова, до речі, вважають пов’язаним iз впливовим «регіоналом» Андрієм Клюєвим, нинішнім секретарем Ради нацбезпеки та оборони.

В опозиції посилаються ще на одну історію, яка мала місце в минулому. Екс–депутату–бютівцю Віктору Уколову в 2007 році пропонувалося стати «агентом» зі скупки нардепів, про що він публічно і заявив, назвавши прізвище вербувальника — свого кума Рудьковського. Згодом Уколову жорстоко помстилися, зробивши «учасником» найбруднішого в українській політичній історії «педофільського» скандалу.

Влада хоче зірвати об’єднавчий з’їзд

Очевидно, що скупка за будь–яку ціну нардепів, яка практикується ПР як мінімум iз 2006 року, має таке політичне прикриття, проти якого не підуть приватизовані режимом Януковича правоохоронні органи. А керівництво опозиційних фракцій, явно не зацікавлене в появі «тушок», не знайшло поки що надійних запобіжників «тушкуванню», в процесі якого влада використовує «вагоміші аргументи», ніж апеляція до совісті.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк в інтерв’ю журналістам розповів, що ціна за одну «тушку» зросла до 5 мільйонів доларів. «Вони вже виділили 100 мільйонів доларів на мою фракцію. І робота іде дуже активно. Вони працюють жорстко і винятково по «Батьківщині», але думаю, що потім підуть по інших (опозиційних фракціях)», — наголосив політик. «Але ми встоїмо, і я не здамся. Це персональний привіт Віктору Януковичу. Його гроші не переможуть нас», — сказав Яценюк.

Чому в першу чергу влада б’є саме по Яценюку? «В «УДАРі» потенційні тушки є також, — розмірковує відомий політолог Вадим Карасьов. «УДАР» та «Свобода» — це крила опозиції, а «Батьківщина» — двигун, отже, удар по «Батьківщині» — це удар по опозиції. Тому «тушки» обираються саме у фракції «Батьківщина». Для Карасьова очевидним є намагання пере­шкодити об’єднавчому процесу двох партій, «Батьківщини» та «Фронту змін».

Експерт вважає, що злиття надзвичайно важливе для обох: «Батьківщині» сьогодні принципово мати один центр управління, без протиріч та без внутрішньофракційної «гетьманщини», до якої іноді вдаються деякі відомі політики, які через ревнощі чи інші міркування не можуть сприйняти Яценюка як заступника Юлії Тимошенко у «Батьківщині».

На думку професора Києво–Могилянської академії, політолога Олексія Гараня, вихід народних депутатів зі складу фракції «Батьківщини» відбувається з метою дискредитації партії «Батьківщина» і самого Арсенія Яценюка. «Проте я не виключаю, що пізніше можуть так само переключитися на Кличка, просто зараз ми бачимо різницю в підходах Банкової до цих політичних сил. Тобто, Кличка вона зображує як монолітну, конструктивну опозицію, а проти Яценюка ведеться цілеспрямована атака», — наголосив він.

Олексій Гарань теж вважає, що всі ці події невипадково відбуваються напередодні об’єднавчого з’їзду «Фронту змін» і «Батьківщини». «Очевидно, є мета зірвати цей процес і дискредитувати його учасників», — сказав політолог.

Союз Юлі та Арсенія стає незворотним

Фактично, на сьогодні Яценюк став мішенню номер один для Банкової після самої Тимошенко. Наміри Яценюка та Тимошенко остаточно оформити союз та об’єднати «Фронт змін» із «Батьківщиною» турбують владу, оскільки об’єднання означатиме незворотність союзу двох політиків напередодні президентських виборів, де основним кандидатом «Батьківщини» ще півроку тому проголошено саму Юлію Тимошенко, а Яценюк страхує її як резервний, будучи здатним за її підтримки акумулювати голоси її виборців. Соціологія показує, що більша частина виборців Тимошенко у разі її неучасті у виборах переходить до Яценюка як головного політичного союзника Юлії Володимирівни.

Яценюк, за логікою влади, має бути покараний за те, що відкинув на парламентських виборах пропозицію Банкової йти окремою колоною «Фронту змін» і підскубувати голоси у «Батьківщини». Натомість об’єднався з партією Тимошенко, що дозволило їм обом забезпечити високий результат «Батьківщини» на виборах, її статус провідної опозиційної сили.

Якщо владі вдасться скинути Яценюка, а Тимошенко при цьому не випустять з ув’язнення, «Батьківщину» можуть чекати фатальні наслідки, пише відомий блогер та журналіст Руслан Кухарчук у матеріалі під назвою «Бережіть Яценюка». — Поки Тимошенко сидить, ніхто інший не зможе замінити Яценюка. Кличко і Тягнибок вже точно від своїх політичних проектів не відмовляться заради порятунку Юліної партії... Не варто забувати, що Яценюк пішов на певну самопожертву, відмовився від власного проекту «Фронт змін» і зголосився працювати на де–факто чужий політичний бренд».

Юрій ГІРНИЙ