Чом ти не прийшов?

07.06.2013
Чом ти не прийшов?

Мінімум до понеділка планують блокувати парламентську трибуну нардепи від опозиційних фракцій. Учора обурення обранців від фракцій «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» викликав той факт, що їм роздали друковані примірники щорічного послання Президента до Верховної Ради на 576 сторінок, а це означало, що Віктор Янукович не бажає звітувати перед парламентом особисто.

Опозиціонери склали отримані талмуди на парламентській трибуні й заявили, що блокуватимуть її доти, доки гарант Конституції особисто не прозвітує під куполом ВР, як того вимагає Основний закон. Спікер ВР Володимир Рибак одразу пригрозив, що так і до нового виїзного засідання парламенту недалеко, як це вже було зроблено восени на вулиці Банковій. При цьому пан Рибак погодився розповісти Президенту, який перебував iз «футбольним» візитом у Сербії, про вимоги опозиції, серед яких, окрім особистої присутності глави держави у ВР, є ще й вимоги про проведення ви­борів народних депутатів у п’яти проблемних округах та паритетний принцип нового формування Центрвиборчкому.

Спроба відкрити вечірнє засідання ВР завершилася бійкою: відзначилися «регіонали», які намагалися голосувати за відсутніх колег, та «свободівці» на чолі зі своїм лідером Олегом Тягнибоком. У хід пішли навіть пляшки з водою, якою конфліктуючі сторони кидалися та обливалися.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов розводить руками: мов­ляв, Віктор Янукович «з радістю прийшов би у парламент, якби був упевнений, що опозиція не влаш­тує йому обструкцію». Представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко додає, що в його патрона вже немає необхідності виступати зi щорічним посланням до ВР, «але готовність до діалогу з його боку присутня». Опозиціонер Арсеній Яценюк, у свою чергу, запевняє, що ніякої обструкції Президенту боятися не варто, потрібно лише публічно виступити. Хоча раніше кожен прихід глави держави до парламенту супроводжувався скандуванням опозицією гасла «Юлі — волю!».

«Регіонали» не обіцяють прихід Президента до парламенту через те, що вчора його послання де–факто отримав кожен депутат. Тим більше що саме послання було оприлюднене на сайті Президента.

Послання складається з чотирьох розділів, присвячених економіці та соціальній сфері «в умовах глобальної нестабільності», гуманізації суспільного життя, розвитку і забезпеченню функціонуванню інститутів народовладдя. Четвертий розділ називається «Україна в нових умовах глобалізованого світу».

Загальне керівництво підготовкою послання здійснював глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін, а над підготовкою тексту працював чималий авторський колектив.

Перш за все, на думку Президента, основним здобутком України за часи його каденції є подолання «стратегічної паузи». Але не варто зупинятися на досягнутому, а навпаки — реформувати систему держуправління і переходити «до моделі держави, орієнтованої на обслуговування потреб громадян». При цьому пан Янукович констатує, що «конкурентна боротьба на світових ринках стає дедалі жорсткішою», тому, щоб «забезпечити усталений соціально–економічний розвиток, Україні необхідно активізувати пошук внутрішніх резервів, прискорити модернізацію виробництва, підвищити його конкурентоспроможність». Глава держави обіцяє у 2013 році прискорити структурні реформи в національній економіці й знайти відповідь на нові виклики, породжені глобальною економічною кризою. І додає, що умови торгівлі погіршилися внаслідок застосування протекціоністських заходів у країнах — торговельних партнерах України.

У цьому ключі Президент наголошує, що відносини з Росією є пріоритетним напрямом зовнішньої політики України. На його думку, Україна зацікавлена у формуванні «особливих відносин» із Митним союзом, насамперед із Росією, при незмінності курсу на інтеграцію до Європейського Союзу. Тож «Україна сподівається на підписання угоди з Європейським Союзом під час вільнюського саміту «Східного партнерства» наприкінці 2013 року.

Серед іншого, Президент Янукович заявив про необхідність доопрацювання та прийняття Закону «Про свободу мирних зібрань». Тим більше що, за статистикою Банкової, у середньому по Україні на сто акцій протесту припадає 19 репресивних заходів iз боку влади (лише у 2012 році влада через суди спробувала заборонити 358 мирних зібрань, у 90% випадків їй це вдалося). Глава держави також вважає за доцільне ввести відповідальність для депутатів за порушення деяких норм регламенту.

Щодо міграції депутатів iз фракції у фракцію Янукович пропонує ввести до регламенту норми, відповідно до яких вихід чи виключення депутата з фракції є підставою для його відкликання з посад у комітетах, інших органах ВР.

 

ДИПКОРПУС

Новi «тушки» — знову з «Батькiвщини»

Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про вихід із фракції «Батьківщина» народних депутатів Володимира Купчака (обраний в окрузі №84 в Івано–Франківській області) та В’ячеслава Кутового (ВО №95 у Київській області, місто Ірпінь). «Ось до чого доводять ваші блокування», — підсумовуючи, сказав пан Рибак.

Пан Купчак, пояснюючи свій вихід, зазначив, що фракція «Батьківщина» «зрадила» екс–Прем’єра Юлію Тимошенко, яка просила припинити акцію «Вставай, Україно!». Серед інших причин і Купчак, і Кутовий називають конфлікт із керівництвом фракції, зокрема з Арсенієм Яценюком.

Якщо копнути глибше, то Купчак коментував появу перших «тушок» у цьому скликаннi ВР так: «Вони мають покласти мандати».