П’янка полуничка

05.06.2013

Коли полуничний сезон у розпалі, хочеться не тільки досхочу посмакувати свіжі ягоди, а й зберегти їх якомога довше у вареннях, джемах і навіть наливках. А ще є бажання доповнити полуничним смаком випічку.

 

Для любителів смачного чаювання рекомендую спекти перевірену часом і досвідом багатьох господинь угорську ватрушку з полуницями, або, як її ще ніжно називають, «венгерочку» (утворена вона, зрозуміло, не від сорту слив, а з назви країни походження). Насправді це один iз варіантів надзвичайно смачного розкішного на вигляд сирного торта з полуницями. Отже: беріть 1,5 склянки борошна, 0,5 склянки цукру, 100 грамів розм’якшеного вершкового масла і пакетик розпушувача — порубайте все ножем, а далі руками розітріть на дрібні крихти. Це буде ваша суміш №1. Суміш №2 готується ще простіше: 0,5 кг вершкового сиру, 3 яйця, склянку цукру і дрібку ваніліну розітріть у міксері чи блендері до однорідної маси. А далі в змащену вершковим маслом чи вистелену пекарським папером роз’ємну форму почергово (якнайтонше) викладаємо готові суміші: нижнім і верхнім шаром має бути борошняна крихта. Випікати в духовці при температурі 180 градусів приблизно 35–40 хвилин. Ще гарячою, щойно витягнувши з форми, основу–ватрушку потрібно залити помадкою зі збитих у блендері 5 столових ложок сметани і половини банки згущеного молока ( 170–180 г). А зверху красиво викласти ретельно помиту й висушену свіжу полуницю. З таким десертом будь–яке свято стане особливим!

Надзвичайно незвична та вишукана і наливка з полуниць. При всій моїй індиферентності до алкогольних напоїв і з огляду на те, що законодавством мені дозволено вживати градусні напої трохи більше двох десятків років, відразу зазначу: такої смакоти донедавна не пила. Полунична наливка, приготована в природний спосіб, без додавання горілки та інших міцних напоїв, має запах ранкової полуничної галявини. Такий м’який та ніжний смак, як у цього напою, підозрюю, має лише справжній квітковий нектар. Скуштувавши цей напій у гостях, я того ж дня «замісила» його вдома. Нині маю безліч подяк за неповторний смак напою вже від своїх гостей і залюбки ділюся рецептом.

Для приготування наливки знадобиться всього лише стерильна 3–літрова банка, 2 кілограми полуниць і кіло­грам цукру. Полуницю помийте, дайте їй стекти, почистіть від хвостиків і поріжте на половинки. Потім висипте її в банку, додайте цукор і добряче перемішайте, щоб цукор не утворив зверху солодку кірку, бо це в нашому випадку небажано. А далі складіть у кілька шарів чисту марлю, покладіть її на горлечко банки, перев’яжіть і поставте на сонце днів на 4–5, щоб полуниця забродила.

За цей час ви встигнете змайструвати такий нехитрий пристрій для виділення вуглекислого газу з посудини, в якій відбувається процес бродіння. У пластмасовій кришці прокрутіть дірочку і вставте в неї гумову трубочку. А через зазначених 4–5 днів зніміть iз банки з полуницями марлю і закрийте її модернізованою пластмасовою кришкою. Але це ще не все. Кінець трубочки вставте в літрову банку з водою і весь цей «самогонний апарат» залиште у спокої на 2 тижні. Коли через трубочку припинить виділятися газ у воду — наливка готова. Тоді цідіть її, розливайте у пляшки і зберігайте в прохолодному місці. Впевнена, довго зберігати не доведеться.

 

ДО СЕЗОНУ

Пікантна кислинка

Ревінь — одна з їстівних рослин, яку господині часто оминають на базарi чи навіть на власному городі, бо не знають, що зі стебел робити. А ви спробуйте спекти пиріг iз ревенем.

Потрібно:

пачка маргарину,

склянка пудри,

4 жовтки,

склянка кефіру,

пачка порошку до печива,

3–4 склянки борошна,

пачка екстракту вишневого киселю.

Приготування. Маргарин вимішати з пудрою, потім додати жовтки, далі — кефір. Насамкінець вмішати 3–4 склянки борошна, перемішаного з порошком для печива. Тісто поділити на 2 частини. Одну розкласти на деко і посипати зверху половиною вмісту пачки екстракту для приготування киселю. Потім викласти почищені шматки ревеня, заздалегідь посипаного цукром. Висипати рештки екстракту киселю і накрити все другою частиною тіста (можна покласти розкачаний пласт, або, якщо попередньо кулю тіста поклали у холодильник, натерти на тертці). Пекти пиріг при температурі 160 градусів близько години. Екстракт киселю, як ви здогадалися, додають для того, щоб пиріг не був у прямому розумінні мокрим усередині. Також він збагачує смак випічки. До речі, якщо комусь цей пиріг видається кислуватим, присипте його зверху цукровою пудрою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>