«Коробочку» сала і кошик... полуниць

05.06.2013

Головний «український продукт» чистить судини

«Тепличних і парникових овочів нині удосталь, чекати своїх, з городу, ще довго. Однак купувати чи ні штучну на вигляд городину — вагаюся, — каже моя сусідка Світлана. — З одного боку — пахне ніби «по–справжньому», і без салату — який обід? Але якщо там нітрати, то дітям такий огірок давати страшно...»

Лікарі не заперечують, аби ми урізноманітнювали щоденний раціон салатами з ранніх овочів. Просто перш ніж купувати продукт, запитуйте в продавця довідку про вміст нітратів, а вдома про всяк випадок робіть купленому «профілактику»: перед тим як кришити, редиску чи огірок потримайте бодай півгодини в холодній воді, стебла зелені з краю обітніть ножем. І в будь–якому разі — ретельно і кілька разів добре вимийте все протічною водою.

— У цей період українцям найбільше бракує вітаміну С, відтак з’являється втома, депресія, — каже дієтолог телешоу «Зважені і щасливі» Світлана Фус. — Добова норма цього вітаміну — два апельсини. Основна група потрібних вітамінів — у кашах, молоці, рибі, м’ясі. Тому, на мій погляд, брак вітамінів залежить не від сезону, а через те, що люди харчуються абияк.

За словами дієтолога, снідати краще до десятої години ранку. В один прийом варто поєднувати не більше трьох продуктів: каша з овочами або овочі з м’ясом. Молочних продуктів протягом доби має бути три на вибір: склянка молока, стільки ж кефіру, 40 г твердого сиру, 15 г масла, столова ложка сметани. До речі, молочні й м’ясні продукти разом не засвоюються.

— Глюкоза найкраще засвоюється до обіду, тож солодкі фрукти доцільніше споживати в цей період, — вважає Світлана Вікторівна. — На добу їх має бути 400 грамів. Часом хочеться чогось солодкого — скажімо, шоколаду. Можна з’їсти чверть плитки на добу, але бажано — не більше. Якщо організм «просить» глюкози, ймовірно, йому бракує вітамінів і мінералів.

Багатьом українцям не вистачає в раціоні заліза. Відтак нігті стають крихкими, волосся випадає. Залізо є в м’ясі, але якщо їсти його з хлібом — цей мікроелемент не засвоюється, — пояснює Світлана Фус. — А ось сало корисне для серця — у ньому, а також у рибі є жирні кислоти, які «чистять» судини від холестерину. Достатньо щодня з’їдати 20—30 грамів сала — це трохи менше сірникової коробки.

Сезон ягід: ловіть момент!

Столичний дієтолог Оксана Скиталінська радить у цей період «сконцентруватися» на полуничному раціоні. Ароматна й смачна ягода, сезон якої успішно стартував, допоможе нормалізувати обмін речовин, знизити вагу, покращити роботу серця і судин, нормалізувати артеріальний тиск, вивести надлишок рідини з організму, очистити кишечник, зменшити запальні процеси в суглобах, очистити шкіру. І взагалі — покращити настрій!

Ефективними пані Оксана вважає розвантажувальні «полуничні дні», які варто влаштовувати раз або двічі на тиждень. Для цього кілограм чи півтора полуниць треба розділити на 5 прийомів, кожен з яких можна доповнити столовою ложкою нежирного сиру або половиною склянки нежирного кефіру. Такий метод оздоровлення, за словами лікаря, підходить майже усім. Однак тим, кого турбує гастрит, варто брати більше сиру і менше полуниць.

«В інші дні споживайте 400 грамів полуниць, насолоджуйтесь моментом! До речі, кожна ягідка містить багато калію, ніжної клітковини, вітаміну С, фолієвої кислоти, інших вітамінів, антиоксидантів, мінералів. І калорійність низька — 300 ккал в одному кілограмі» — наголошує вона.