Мільярди не врятували

05.06.2013
Мільярди не врятували

Родичі померлих працівників азбестових заводів компанії «Етерніт» виставили перед судом пікет із вимогою збільшити термін ув’язнення Стефану Шмідгайні. Фото з сайта franceinfo.fr.

Апеляційний суд у Турині позавчора засудив швейцарського мільярдера — власника підприємства з виробництва азбесту — до 18 років ув’язнення, повідомляє «Франс пресс». Перший вирок у цій найбільшій у світі «азбестовій» справі Стефану Шмідгайні виголосили в лютому минулого року. Тоді швейцарцю та бельгійському барону Жан–Луї Марі Гіслену де Картьє де Марш’єну, який був одним із найбільших акціонерів цього підприємства, дали по 16 років ув’язнення. Рішення апеляційного суду подовжило покарання на 2 роки.

Водночас справу проти бельгійця закрили, позаяк 92–річний барон помер наприкінці травня. Суд також наказав засудженому швейцарцю виплатити десятки мільйонів євро відшкодування родинам померлих та місцевим органам самоврядування. Цей вирок став прецедентом у світовій судовій практиці, заявив по завершенні судового засідання Бруно Песке, глава Асоціації родин жертв азбесту.

Адвокати Шмідгайні заявили, що оскаржать вирок у Верховному суді Італії.

Стефан Шмідгайні — власник міжнародної компанії «Етерніт», якій в Італії належала низка підприємств, що у 1970—1980–х роках виробляли будівельні матеріали з використанням азбесту. Часопис «Форбс» свого часу назвав його «Біллом Гейтсом Швейцарії». Компанія «Етерніт» збанкрутувала через шість років по тому, як 1992 року азбест було заборонено до використання в Італії.

Судовий позов до мільярдера подали вже на початку ХХІ сторіччя родини загиблих та активісти боротьби з азбестомісткими матеріалами. Після п’яти років розслідування, 2009 року розпочався судовий процес. Шмідгайні визнали винним у загибелі майже 3000 працівників та пенсіонерів підприємств, розташованих між Турином та Міланом.

Починаючи з 2005 року, азбест заборонено в усіх країнах Євросоюзу через його шкідливі властивості (зокрема, канцерогенні). Але цей матеріал і надалі широко використовують у країнах, що розвиваються. Симптоми захворювань з’являються через 15—20 років після контакту з азбестом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>