Мамонт із кров’ю

05.06.2013

Російські вчені виявили на якутському острові Новосибірського архіпелагу тушу самки мамонта, в якій збереглися м’які тканини та рідка кров. Як повідомляє «Інтерфакс–Росія», це перша за останні 110 років туша доісторичної тварини, яка настільки добре збереглася. Дослідники були вражені, коли на другий день після виявлення мамонта на туші почала проступати кров. Фрагменти м’язової тканини, які були виявлені поза тілом, мали природний червоний колір свіжого м’яса. За словами науковців, цілісність м’язової тканини пояснюється тим, що нижня частина тулуба залягала у практично чистому льоду.

«Ми сподіваємося, що дослідження крові мамонта приведе до наукового відкриття і підтвердить раніше висунуту гіпотезу про її кріопротекторні властивості, тобто здатність захищати тварину від холоду. Адже навіть при температурі –17 у морозильниках нашого інституту ця кров не замерзає», — розповів директор Музею мамонтів ім.П.А.Лазарєва Інституту прикладної екології Півночі Семен Григор’єв.

Інший вчений інституту, Сергій Федоров, висловив припущення, що кров мамонта, можливо, допоможе вирішити питання про клонування цих вимерлих тварин. «Так, ми плануємо клонувати знайденого мамонта. Чи можливо це, покажуть аналізи крові і тканин звіра», — зазначив Федоров. Він також повідомив, що багаті знахідки останніх трьох років пов’язані як з процесами глобального потепління та викликаним ними таненням вічної мерзлоти, так і планомірною роботою музею з користувачами надр і населенням. Завдяки цьому вся інформація про знахідки доісторичних решток стікається в цей музей.

Минулого року між Інститутом прикладної екології Півночі та корейським фондом Sooam було підписано угоду про співробітництво в рамках проекту «Відродження мамонта». Семен Григор’єв наголосив, що спроби клонувати мамонтів були неодноразовими, але знайдені раніше рештки не підходили для цієї мети.

У березні минулого року якутські та корейські вчені готувалися здійснити соматичне клонування, розмістивши генетичний матеріал мамонта, який жив кілька тисяч років тому, в яйцеклітину сучасного слона. Її планували помістити в матку слонихи, яка буде виношувати плід впродовж 22 місяців і зможе народити живе мамонтеня. До проекту готувалися довго і ретельно, але виділити ДНК не вдалося — наявні в розпорядженні науковців тканини були надто пошкоджені.

Проблемою клонування доісторичних тварин ось вже 15 років займається японський університет Кінкі. Втім японці не мають такого хорошого вихідного матеріалу, як Росія, оскільки саме Якутія вважається батьківщиною мамонтів. Тут вони з’явилися і звідси розселилися Європою та Північною Америкою. З огляду на найбільш сприятливі умови, саме на території теперішньої Якутії мешкало найбільше мамонтів. Наприклад, на острові Врангеля вони жили всього 3700 років тому. І саме в Якутії найкращі умови для захоронення, замороження та зберігання вимерлих тварин. Захоронень мамонтів в Якутії так багато, що браконьєри ведуть власні пошуки, адже кістка бивнів мамонтів стала дуже модною і коштує великі гроші.

За умов вічної мерзлоти, мамонти, як у гігантському холодильнику, можуть зберігатися десятками тисячоліть. За оцінками вчених, щойно знайдена самка мамонта померла близько 10 тисяч років тому у віці 50—60 років.

Незалежно від успіху чи неуспіху ідеї з клонуванням, тушу мамонтихи буде виставлено в Музеї мамонтів ім. Лазарєва у Якутську.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>