НОВИНИ ПЛЮС

05.06.2013

Боротьба за Центрвиборчком

Президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень члена й голови Центрвиборчкому Володимира Шаповала. Іншим поданням глава держави вніс на розгляд парламенту кандидатуру Олександра Копиленка на посаду члена ЦВК.

Представник Президента у Верховній Раді, депутат Юрій Мірошниченко заявив, що закони про Центральну виборчу комісію і державну службу вимагають дострокового припинення повноважень члена ЦВК при досягненні ним 65–річного віку, а це якраз той випадок. «Ініціативи щодо продовження терміну перебування на держслужбі не було... Сам Шаповал не звертався. Тому Президент виконав свою конституційну місію», — повідомив Юрій Мірошниченко.

«Ми знаємо про те, що в адміністрації Януковича розробляється сценарій, як, програвши вибори Президента, залишитись при владі. У рамках цього сценарію основне завдання — це захоплення ЦВК. У них є досвід 2004 року...» — заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. За його словами, опозиція вимагає змін до закону про Центральну виборчу комісію, зокрема щодо порядку формування ЦВК — аби кожна фракція мала по одному представникові в Центрвиборчкомі.

Джерела в самій комісії свідчать, що найбільші шанси зайняти пост голови ЦВК мають нинішні члени Центрвиборчкому, «регіонали» Михайло Охендовський і Тетяна Лукаш (нині — секретар). Але поки що опозиція не погоджується з відставкою Шаповала, який очолює ЦВК з часів Президента Ющенка.

Тиск на опозицію в Донецьку

Донецька міліція вимагає назвати учасників мітингу «Вставай, Україно!» 31 травня та повідомити їхні контактні дані. Про це повідомила голова міської організації партії «УДАР» Вольга Шейко, яка отримала відповідний запит від Ворошиловського райвідділу міськуправління УМВС. У листі до «УДАРу» сказано, що такий запит міліція направляє у зв’язку з кримінальним провадженням, однак не уточнює, за яким фактом воно відкрито. Загалом, мітинг опозиції в Донецьку пройшов без ексцесів.

Новий глава місії МВФ

Новим керівником місії Міжнародного валютного фонду в Україні буде болгарин Ніколай Георгієв. Він змінить на цій посаді Крістофера Джарвіса. Наприкінці червня новий керівник місії МВС відвідає Київ із коротким ознайомчим візитом.

Святкування 1025–річчя Хрещення — без Папи

Папа Римський Франциск направить на святкування 1025–річчя Хрещення Русі–України у серпні свого легата, а в його планах на цей рік візит в Україну не планується. Як розповів учора на прес–конференції глава Української греко–католицької церкви Блаженнійший Святослав (Шевчук), «він (Франциск) отримав від нас запрошення [відвідати Україну]. З того, що мені відомо на сьогоднішній день, — візиту Святійшого отця до України, зокрема в цьому році, не планується».