У Раді владу лякають Туреччиною

05.06.2013
У Раді владу лякають Туреччиною

Віталій Кличко — «регіоналам»: подивіться, як це роблять турки! Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Минулого тижня в опозиції заявляли про намір блокувати трибуну Верховної Ради у відповідь на рішення Конституційного Суду про відкладення виборів у Києві на 2015 рік, адже, згідно з Конституцією, питання призначення виборів є винятковим повноваженням парламенту. Однак, за словами депутата–«УДАРівця» Віктора Чумака, «битися лобом об стіну немає сенсу», тож опозиціонери вирішили шукати вихід шляхом переговорів.

Не полишають також надії і на масовий протест, який демонструє Туреччина. «Тільки страх Партії регіонів перед вулицею змусить її призначити місцеві вибори в Києві», — каже «свободівець» Андрій Іллєнко. «Це — питання загальнонаціональне, — вважає київський депутат–націоналіст. — Тому що сьогодні відсутність виборів у Києві — це спокійний сон Януковича у 2015 році. Адже коли в Києві буде опозиційна більшість у Київраді й опозиційний мер, то Януковичу під час президентських виборів доведеться набагато важче. Він це розуміє, тому й блокує це питання».

Наразі замість виборів у Києві пройшли вибори під Києвом. Під враженням від фальсифікацій у райцентрі Васильків, яким не зміг протидіяти навіть «УДАР», Віталій Кличко заявив із парламентської трибуни, що його партія оскаржуватиме отримані результати в суді. «Усі організатори й виконавці фальсифікацій повинні розуміти: відповідальність настане, рано чи пізно. Приклад того, що відбувається сьогодні в Туреччині, а перед тим — у інших країнах, показує: масовий протест може викликати будь–яке рішення влади, яке не сприймається суспільством. Тому звертаюся до влади: не випробовуйте терпіння людей. Воно не безкінечне!» — наголосив політик.

Нагадаємо: у Василькові кандидат від Партії регіонів Володимир Сабадаш отримав 3 395 голосів, а кандидат «УДАРу» Сергій Сабов — 3 155. Розрив між ними значно менший, ніж ті півтисячі бюлетенів, які були видані виборцям і не виявилися в урнах на відповідних дільницях.

Після виступу Кличка Рада взялася за голосування щодо інших резонансних питань. Потрібно було розглядати «виїзні» законопроекти, прийняті «регіоналами» й комуністами в першому читанні під час так званого засідання ВР на вулиці Банковій 4 квітня. Виявилося, без маніпуляцій у «більшовиків» бракує голосів для проведення своїх рішень. Так, достатньої підтримки не набрали проекти законів «Про екстрену медичну допомогу (щодо бюджетного фінансування)», «Про особливості діяльності санаційного банку», зміни до Закону «Про судову експертизу», проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

«Ми присікли незаконне голосування, тепер треба ці законопроекти переголосовувати заново», — сказав депутат–юрист із «Батьківщини» Микола Катеринчук.

Водночас було відхилено й важливий опозиційний законопроект №2221 про скасування пільг для Президента, народних депутатів і членів Кабінету Міністрів, від яких вони відмовилися під парламентські вибори, а потім повернули собі завдяки ухваленню закону про держбюджет–2013. Не «дотягнули» 23 голоси: «за» — 203 при необхідних 226. Найменшу зацікавленість у цьому виявили депутати Партії регіонів — 10 голосів «за».

Стосовно обмеження привілеїв вказаних високопосадовців, законопроект пропонує удвічі обмежити кількість органів, які забезпечують їхню діяльність. Адміністрацію Президента пропонується скоротити до 200 осіб (на даний час їх 549), апарат ВР — до 500 (зараз — 1115), секретаріат Кабміну — до 400 (на даний час їх більше 700). Також встановити застереження, що після припинення повноважень Президент має право на забезпечення державною охороною лише протягом одного року, а не довічно. Планувалося скоротити матеріально–побутове забезпечення глави держави до однієї офіційної резиденції, яку Президент має звільнити в день вступу на пост наступника. Пропонували також обмежити видатки на перельоти спецлітаками до 3 мільйонів гривень на рік та заборонити перекриття дорожнього руху під час проїзду керівників держави.

«Це той закон, який повинен зробити українців багатими, а владу, яка працює на українців, — бідною», — говорив про законопроект лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Утім, знову виникає питання щодо дисципліни опозиційних депутатів. 29 відсутніх опозиціонерів і спричинили провал їхнього ж законопроекту.