Музей подарунків «Поля чудес» нагадує звалище

Музей подарунків «Поля чудес» нагадує звалище

«Подарунок відправляється у музей капітал–шоу «Поле чудес»! — із гордістю завіряє на кожній програмі Леонід Якубович, ведучий однойменної телепередачі, яка вже трохи набила оскомину. Зважаючи на те, що чи не на кожній передачі є учасники з України, цікаво було подивитися, які ж дари наших співвітчизників зберігаються у фондах музею. Тож я попрямувала у центральний павільйон Всесоюзного Виставкового центру Москви, де розмiщується музей.

Комп’ютерний всесвіт і відкриття талантів

Комп’ютерний всесвіт і відкриття талантів

Офіційне відкриття олімпіади, що тривала з 31 травня по 3 червня, відбулося  минулої п’ятниці. Перед головним корпусом Київського національного університету культури і мистецтв під гучні оплески присутніх здійнялися прапори чотирьох країн: України, Білорусі, Казахстану та Росії. Саме ці країни об’єднала міжнародна студентська олімпіада у сфері інформаційних технологій «IT–Планета 2012/13», яка стартувала 1 жовтня 2012 ро­ку. Тоді зареєструвалися понад 700 навчальних закладів і понад 12000 студентів. Упродовж шести місяців учасники змагалися один з одним на території своїх країн. До участі у восьми конкурсах міжнародного фіналу запрошено понад 120 студентів iз 80 навчальних закладів. Найталановитіших учасників цього року вперше приймала Україна!

Кіно Землi обiтованої

Кіно Землi обiтованої

Сьогоднi в Києвi починається фестиваль iзраїльського кiнематографа, який триватиме до 11 червня.

Кіно Ізраїлю веде свій літопис вже більше століття. Вперше краєвиди Палестини та Єрусалима були зняті під керівництвам нікого іншого як батьків кінематографа — братів Люм’єр. В 1896 році кінематографісти відіслали французького оператора Александра Проміо розкрити загадку сходу, невдовзі той повернувся з кількома десятками плівок, на яких уперше було зафіксовано Землю обітовану. Вже в 1913 році в Палестині з’явилася перша ізраїльська кіностудія. Втім першу стрічку, зроблену в її стінах, побачили хіба що її творці: плівка загубилася по дорозі до Парижа, потрапивши у вир Першої світової вiйни.

Богоматір, написана пензлем реаліста

Богоматір, написана пензлем реаліста

Художник–передвижник Віктор Васнєцов насамперед відомий своїми казково–билинними сюжетами. Його картини «Альонушка», «Богатирі» закарбувалися в пам’яті ще з дитинства. Полотно «Три царівни підземного царства» зберігається в Українському національному музеї російського мистецтва в Києві. Втім значне місце у творчості художника займає релігійний живопис. Першим досвідом стали розписи Володимирського собору в Києві (1885—1896 рр). У залі Третьяковської галереї Москви нині виставлено ескізи до розпису собору –— всі графічні і живописні роботи, які потрапили до галереї наприкінці ХІХ ст. Засновник галереї Павло Третьяков високо цінував пензель Васнєцова, тому відразу закупив ці ескізи для своєї колекції. Виставку присвятили 165–річчю художника, яке відзначали в травні.

За радянських часів релігійний живопис Віктора Васнєцова не афішували, й ці ескізи тихо лежали в запасниках Третьяковки. І лише у 1988–му їх було вперше виставлено для публічного огляду в московському Будинку художника. Через 25 років москвичі знову мають нагоду їх побачити. Ну а кияни можуть бачити оригінальну роботу щодня — варто лише зайти до Володимирського собору.

Всі статті рубрики