Комп’ютерний всесвіт і відкриття талантів

05.06.2013
Комп’ютерний всесвіт і відкриття талантів

Під час прес–конференції Олена Чайковська, Сергій Шалашний і Михайло Поплавський обговорювали нові перспективи розвитку міжнародної студентської олімпіади.

Офіційне відкриття олімпіади, що тривала з 31 травня по 3 червня, відбулося  минулої п’ятниці. Перед головним корпусом Київського національного університету культури і мистецтв під гучні оплески присутніх здійнялися прапори чотирьох країн: України, Білорусі, Казахстану та Росії. Саме ці країни об’єднала міжнародна студентська олімпіада у сфері інформаційних технологій «IT–Планета 2012/13», яка стартувала 1 жовтня 2012 ро­ку. Тоді зареєструвалися понад 700 навчальних закладів і понад 12000 студентів. Упродовж шести місяців учасники змагалися один з одним на території своїх країн. До участі у восьми конкурсах міжнародного фіналу запрошено понад 120 студентів iз 80 навчальних закладів. Найталановитіших учасників цього року вперше приймала Україна!

«Надзвичайно приємно і відповідально, що престижна міжнародна студентська олімпіада проходить саме у нашому виші, — зазначив у вітальному слові професор, ректор Київського національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський. — КНУКіМ є лідером інноваційного технологічного забезпечення серед вищих навчальних закладів України. Ми й надалі будемо підтримувати талановиту молодь, здійснювати якісну підготовку IT–фахівців, поповнювати національний кадровий резерв професійними спеціалістами. Участь у міжнародних олімпіадах відкриває для нас нові перспективи співробітництва та обміну передовим досвідом у галузі інформаційних технологій».

Голова російського оргкомітету Міжнародної олімпіади «ІТ–Планета» Сергій Шалашний додав, що під час урочистого відкриття змагання навіть у повітрі відчувалася позитивна енергетика. «Теплий сьогоднішній вітер несе зміни на краще, — сказав він. — Тож у добру путь!»

На прес–конференції першою взяла слово приймаюча сторона. «Кафедра комп’ютерних наук КНУКіМ використовує інноваційні методи навчання, готує спеціалістів у галузі мультимедійних технологій з абсолютно новим мисленням. Це той фахівець, що не лише змінює світ, а й емоційно заряджає та змістовно наповнює його, — сказала директор Інституту комп’ютерних наук Олена Чайковська. — Адже інформаційні технології без культури і духовності приречені на провал».

«IT–Планета 2012/13» — не просто змагання, яке проводиться для «галочки». Студенти, що показали кращі результати, можуть працевлаштуватися в IT–компаніях свого регіону, а також у провідних міжнародних організаціях, що є партнерами олімпіади. «Цим компаніям вигідно вкладати гроші в проект, вони зацікавлені віднайти професіоналів iз новими ідеями, — зауважив голова Національного оргкомітету Олімпіади «ІТ–Планета—Казахстан» Фуад Гаджиєв. — Із багатьма учасниками олімпіади фірми укладають договори, запрошують в подальшому на роботу». До слова, всі завдання для конкурсів змагання розробляють саме провідні менеджери відомих IT–компаній, а не навчальні заклади.

У рамках міжнародної олімпіади відбулися численні майстер–класи та «круглий стіл» на тему «ІТ в освіті та підготовка ІТ–фахівців», у якому взяли участь не тiльки учасники олімпіади, а й представники ІТ–бізнесу.

 

ДОВІДКА «УМ»

Олімпіада у галузі інформаційних технологій «ІТ–Планета» заснована у 2007 році в Російській Федерації. У 2010 році цей проект став міжнародним і охопив, окрім Росії, Україну та Казахстан. У 2011 році учасником проекту стала Білорусь, а у майбутньому планується долучення й інших країн світу.

«ІТ–Олімпіада» в Україні проходить за підтримки Національного та Міжнародного організаційних комітетів, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України, Української федерації iнформатики, Міжнародної федерації IFIP — International Federation for Information Processing, провідних світових ІТ–компаній: Intel, Oracle, IBM, 1С, D–Link, Adobe Systems, Linux–Center, Cisco, «1С–Бітрікс».