Слона обіцяли врятувати

04.06.2013
Слона обіцяли врятувати

Тривалі зливи створили гостру повеневу ситуацію у Центральній Європі. Найвищий рівень небезпеки затоплення оголошено в Чехії, Австрії, де вже пішла під воду Зальцбурзька електростанція, Словаччині, Угорщині, Швейцарії та німецьких землях Баварія і Саксонія. Жертвами стихії станом на вчора стало щонайменше чотири людини, ще вісьмох вважають зниклими безвісти, повідомляє «Євроньюз». У багатьох регіонах перекрито дороги й припинено електропостачання, не працює залізниця.

У Празі, де рівень води у Влтаві знову може сягнути рекордної позначки, виникла загроза затоплення історичного центру міста. Вісім станцій метро довелося закрити, загалом підтоплено понад півсотні. Під час останньої європейської повені такого масштабу, 2002 року, лише у Празі загинуло 11 людей. Тоді Влтава розлилася найбільше за останні 500 років, місцями затопивши навіть другі поверхи будинків та паралізувавши роботу туристичної галузі. У метрополітені пішли під воду 11 станцій, а в Празькому зоопарку потонув навіть слон, якого не встигли врятувати із затопленого вольєра.

Цього разу, навчені гірким досвідом, працівники звіринця почали евакуацію тварин заздалегідь. Тож коли нижній рівень зоопарку затопило, його мешканці були вже в безпеці. Пам’ятаючи уроки 11–річної давності, чехи самостійно заздалегідь згуртувалися і почали мостити штучні дамби з мішків із піском.

А от міська влада повінь фактично проґавила, тож тепер роботи ведуться в авральному режимі. Навіть інформацію про те, що буде закрито дитсадки, школи та окремі заклади, глави райадміністрацій Праги отримали лише завдяки телебаченню.

Попри те, що в.о. обов’язків столичного мера Томаш Гудечек закликав мешканців районів, які не підлягають евакуації, та гостей міста залишатися в будинках і готелях, вчора в очікуванні проходження піку повені Влтавою в центрі Праги зібралися натовпи туристів.

Після надзвичайного засідання уряду, яке відбулося у неділю ввечері, прем’єр–міністр Чехії Петр Нечас виступив із надзвичайним зверненням до нації, зазначивши: «Боюся, що найгірше у нас попереду». Водночас глава уряду запевнив, що рятувальники працюють на повну потужність, і «сам на сам зі стихією не залишиться ніхто».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>