Парасольковий збір

04.06.2013

Позавчора надвечір, попри сильний дощ, під Київрадою пройшов мітинг протесту. Близько півтисячі киян «забрали» в мерії свій голос, адже в цей день завершився термін її повноважень.

Киянка Юлія обурена тим, що у столичних мешканців забрали можливість самоуправління: «Конституційний Суд прийняв постанову, згідно з якою наступні вибори мають відбутися восени 2015 року (через 7,5 року після попередніх. — Ред.). Але, за Конституцією, вони мають проходити кожні п’ять років. Люди в Київраді займають не своє місце, вони фактично самозванці».

Дизайнер Олександр, хоч і має немало друзів, на мітинги ходить сам. Тут у нього з’явилося нове коло знайомих, які готові щось змінювати в країні. «У моїх друзів майже немає думок про те, що від них щось залежить. Вони просто абстрагувалися від ситуації в місті й країні», — розповідає хлопець. Він переконаний, що виходити на акції протесту потрібно незалежно від того, багато зібралося демонстрантів чи ні. «Рано чи пізно вийде достатня кількість людей», — каже Олександр, дивлячись на кілька сотень мітингувальників під парасольками. На вибори, каже хлопець, опозиції слід висувати єдиного кандидата. Тільки тоді вони будуть успішними.

У злагодженості дій опозиції запевнив «УМ» народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко: «У понеділок між трьома опозиційними фракціями буде погоджувальна рада, і вже у вівторок ми проголосимо консолідовану позицію». Націоналіст розповів, що разом із колегами по фракції він і надалі готовий блокувати засідання Київради. Однак питання дати виборів у столиці визначає готовність містян вийти на вулиці.

За словами журналіста і громадського активіста Єгора Соболєва, кияни готові протестувати, однак у них немає організаторів. Саме тому під час мітингу охочі могли залишити свої контакти у спеціальних списках. У такий спосіб буде створено мережу активістів по всій столиці. Найперше завдання «вуличних» організаторів — наповнити Київ ідеями. Наприклад, створити муніципальну міліцію, яка в першу чергу залежатиме від міста, а не від міністра внутрішніх справ. «Коли почнеться нова революція, наші дії мають бути набагато більш атакувальними і продуманими», — каже Соболєв.