Перевибори чи переголосування?

31.05.2013

Після того як ЦВК визнав неможливим встановити результати голосування на парламентських виборах–2012 у п’яти так званих «проблемних» округах — №№ 94, 132, 194, 197, 223 — без відповідного законодавчого врегулювання, Міністерство юстиції, а згодом і робоча група народних депутатів розробили два паралельні законопроекти щодо проведення позачергових виборів у цих округах.

Затверджений Кабміном законопроект викликав невдоволення опозиції, яка наголошує на своїй перемозі в кожному з цих мажоритарних округів 28 жовтня і нарікає на перекреслені судами результати голосування. Механізм переви­борів, який пропонують «регіонали», спричинив низку запитань опозиційних депутатів. «Окремі його положення передбачали можливі фальсифікації», — каже «Україні молодій» БЮТівець Сергій Сас. До того ж до п’яти початкових «проблемних» округів влада прив’язала ще два — де обиралися поза­фракційні Домбровський і Павло Балога, позбавлені мандатів судами вже згодом. Тож робоча група під керівництвом колеги Саса по фракції «Батьківщина» Руслана Князевича розробила альтернативний законопроект. Він пропонує призначити вибори 27 жовтня цього року, тоді як провладні сили зацікавлені провести їх улітку — в розпал сезону відпусток.

Урядовий законопроект пропонує трактувати обрання мажоритарників як повторні вибори на підставі рішення ЦВК. Тобто на «вільні» округи можуть підтягнутися потужні кандидати від ПР, які програли, наприклад, у Києві. Натомість опозиція наполягає лише на повторному голосуванні за участі саме тих кандидатів, які змагалися за перемогу в жовтні минулого року.

На думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, ЦВК не мала права не визнавати результатів парламентських виборів восени минулого року. «Починати все по­трібно з чистого листа. Так, закон про вибори має низку недоліків і недосконалостей, але питання не в тому, хороший він чи поганий. Ми можемо його нескінченно вдосконалювати, а ЦВК знову не визнає вибори. Потрібно було зробити головне — покарати винних, але цього не зроблено. Зараз очевидним є одне: слід проводити вибори, і чимшвидше, і їх можна нормально провести за діючим законом, якщо його дотримуватися. Якщо ні, то немає й сенсу його удосконалювати. Там є що змінювати, наприклад, принцип формування виборчих комісій, однак це не критично. Колізія може полягати в іншому: 445 депутатів обрані за одним законом, а п’ятеро з цієї ж Ради — за іншим? Та головне, щоб ці вибори відбулися», — каже Олександр Черненко в коментарі «УМ».

Опозиційні фракції «Батьківщина», «Свобода» і «УДАР» мають намір повторно висунути в «проблемних» округах тих кандидатів, які балотувалися минулого разу і здобули першість. Це БЮТівці Віктор Романюк, Аркадій Корнацький, Микола Булатецький, Леонід Даценко та «свободівець» Юрій Левченко.

Натомість їхні опоненти у ПР планують висунути нові обличчя. Кого саме — буде вирішувати партійний з’їзд. «Це не тільки рішення партійного керівництва. З кандидатами повинні визначитися обласні конференції. Думаю, що ситуація на місцях буде ретельно проаналізована, і там, де це необхідно, на вибори підуть нові люди», — каже «регіонал» Володимир Олійник.

Наразі спільний законопроект парламентаріїв подано на розгляд керівників фракцій. Наступного тижня його винесуть на розгляд Ради.