НОВИНИ ПЛЮС

31.05.2013

Інтеграція з Митним союзом

Опозиція та екс–Прем’єр Юлія Тимошенко вимагають від Президента Віктора Януковича оприлюднити текст Меморандуму про отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі. Лист відповідного змісту лідерка БЮТ надіслала главі держави з ув’язнення 29 травня, після повідомлень про те, що такий меморандум буде підписано 31 травня в Білорусі.

Меморандум передбачається оприлюднити вже після його підписання — так відреагував на вимогу опозиції прес–секретар Прем’єр–міністра Миколи Азарова Віталій Лук’яненко. Саме його шеф підпише меморандум щодо статусу України в МС сьогодні в Мінську.

Тим часом, попри досить стримані оцінки юридичного статусу України після цього меморандуму навіть у самій українській владі, державний Перший канал Росії по–своєму інтерпретував намір Києва отримати статус спостерігача в Митному союзі. Кремлівські журналісти назвали намір України щодо МС «новим геополітичним поворотом», а «поява Януковича в Астані (де було домовлено про підписання меморандуму) значить, що європейське майбутнє України все таки під питанням... Янукович вперше сьогодні заявляє про іншу інтеграцію — приєднуючись до низки угод Митного союзу».

Справа 18 травня

15 правоохоронців притягнуто до дисциплінарної відповідальності за бездіяльність 18 травня в Києві під час мітингу опозиції, коли вони не втрутилися і не запобігли побиттю спортсменами–бойовиками журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя. Про це в ефірі «5–го каналу» повідомив заступник начальника слідчого управління ГУ МВС у Києві Валерій Симон. За його словами, також встановлено особи ще десяти «спортсменів» (котрі брали участь у сутичках), але їх не можна затримати, оскільки відсутні докази. Слідчий каже, що правоохоронні органи проводять всі можливі заходи щодо цього інциденту. Це підтверджується і притягненням до кримінальної відповідальності Вадима Титушка, і затриманням його в процесуальному порядку, і встановленням осіб інших нападників.

Симон розповів, що 20–річний Вадим «Румин» Титушко, затриманий за підозрою в нападі на журналістку, нікуди не зникав і з’являється в міліції для проведення слідчих дій.

Безпека «Межигір’я»

Київський окружний адмінсуд оперативно задовольнив позов Новопетрівської сільради та заборонив активістам партії «Демократичний альянс» проводити акцію біля президентського маєтку в «Межигір’ї». Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес–службу партії. Акція «Дорожній протест» з передачею вимог Президенту мала вже вдруге відбутися під резиденцією Януковича. «Але, завдяки суддям, право українців протестувати не поширюється на офіс Президента в «Межигір’ї». Рішеннями судів Янукович створює для себе комфортний режим, вільний від людей. Запевняю, що судові рішення Януковича від протестів не захистять», — каже голова київського осередку «Дем­альянсу» Максим Панов.