Юлі — волю. В Німеччині?

31.05.2013
Юлі — волю. В Німеччині?

Юлія Тимошенко.

Сценарій, за яким Україна може отримати від Євросоюзу Угоду про асоціацію в обмін на звільнення Юлії Тимошенко, почав набувати більш–менш реальних обрисів. Учора Польське радіо інформувало, що місія Кваснєвського–Кокса від імені ЄС висунула українській владі досить жорстку пропозицію: ви випускаєте Тимошенко на лікування до Німеччини (з умовою, що під час лікування строк її ув’язнення продовжуватиме відраховуватись), а Євросоюз гарантує (!) підписання Угоди про асоціацію.

Нагадаємо, місія Кваснєвського — Кокса з її посередницькими пропозиціями Віктору Януковичу фактично зіграла визначальну роль в амністуванні Юрія Луценка. А щодо екс–Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, то, здається, це вперше європейці настільки відкрито говорять про чіткі умови «розміну» з Януковичем. А представник ЄС в Україні Ян Томбінський учора чітко заявив: «Питання Юлії Тимошенко важить дуже багато, і підписання Угоди про асоціацію не гарантоване, якщо ситуація залишиться такою, як є».

Новини від Кваснєвського — Кокса збіглися в часі із заявою першого заступника Генерального прокурора, головного «гнобителя» Тимошенко Рената Кузьміна. В інтерв’ю виданню Forbes.ua Кузьмін сказав: «Немає жодних законів, які б категорично виключали таку можливість (виїзд лідерки БЮТ до шпиталю за кордон). Але це не таке просте питання, як вам здається. Для лікування її в Німеччині потрібні взаємні політичні міждержавні рішення. Однак така можливість точно є».

Водночас заступник Генпрокурора зазначив, що хвороба, аналогічна хворобі ЮВТ, «є у 80% людей після 40 років», і «в тій колонії, де Тимошенко відбуває покарання, більш як сто жінок мають подібний діагноз. І ніхто, зауважте, не запрошує їх на лікування за кордон. А ось у цьому я бачу вибіркове ставлення винятково на користь засудженої Тимошенко. Більш привілейованого засудженого у світі немає».

Близький до влади політолог Кость Бондаренко в коментарі Gazeta.ua теж висловив думку, що Президент Віктор Янукович може погодитися випустити Тимошенко на лікування за кордон. Це може бути зроблено у разі підписання угоди з країною, куди її направлять. «Там має бути прописано, що вона по завершенні лікування повинна повернутися в Україну. Таким чином країна бере на себе зобов’язання з приводу повернення Тимошенко. Для влади це зараз був би вихід, бо зняв би напругу в наших стосунках із Заходом. Поки що є лише гіпотетична можливість. Коли це може статися — наразі незрозуміло», — каже експерт.

За словами Бондаренка, Юлії Володимирівні невигідно виїжджати за кордон, бо «це для неї буде почесною пенсією». Адвокат Сергій Власенко два тижні тому теж казав, що Тимошенко не погодиться на лікування за кордоном, натомість вимагатиме юридичної та політичної реабілітації. Утім Луценко свого часу теж не хотів амністії — лише повного виправдання. А пані Юлія нещодавно чітко висловилася за підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.