Кіно за рахунок Пшонки?

31.05.2013
Кіно за рахунок Пшонки?

Увічнений на Алеї зірок БМКФ Георгій Жженов. (автора.)

Міжнародний кінофестиваль «Бригантина» триватиме з 2 до 8 червня. Мистецький захід, як і в попередні роки, статус міжнародного має через представництво гостей iз низки країн, але аж ніяк не за кількістю фільмів–учасників. Відверто кажучи, фестиваль знову матиме вигляд своєрідної російської «кінозливи» на українських берегах Азовського моря.

З оприлюднених на офіційному сайті кінофесту прізвищ учасників видно, що російська делегація кількісно переважатиме як українську, так і решти країн (Білорусі, США, Болгарії, Аргентини,Туреччини). На кінооглядах та піщаних пляжах Приазов’я з’являться Олександр Панкратов–Чорний і Сергій Варчук, Артем і Галина Бокашевські, В’ячеслав Гришечкін та ще дюжина менш відомих діячів російського кінематографа. Україну ж представлятимуть «старожили» фест–запливів «Бригантини» Ольга Сумська і Євген Паперний, Володимир Ямненко і Руслана Писанка — усього тринадцять осіб. Білорусь делегує на МКФ добре знаних кіноманами акторів — двох Анатоліїв, — Кота і Котенєва, Ірину Нарбекову, а також режисера Миколу Князєва. Уперше десантують на «Бригантині» продюсер і режисер Васіл Барков (Болгарія), режисер Віталій Сумін (США), продюсер Пітер Кропенін (Швеція), Майра і Тохтар Карсакбаєви з Казахстану, а також консул Аргентини в Україні Ніколас Соколовські. Дивно, що дипломат буде, а кіномитці з його країни як учасники фестивалю за кілька днів до відкриття ще чомусь не заявлені. Сам представлятиме аргентино–іспанський фільм «Наліт»?..

Хоча офіс гендиректора МКФ «Бригантина» Олександра Махотіна розташовано у центрі Бердянська, майже всі заходи пройдуть в інших містах. 2 червня у Запоріжжі фестивальників прийматимуть на Хортиці і в театрі ім. Магара, де й відбудеться церемонія відкриття кінофесту. Потому в Токмаку буде прем’єра першого українського 3D–«хорора» «Синевир». Базуватимуться ж «зірки», звісно, на березі Азовського моря, у «Сонячній» базі відпочинку Приморська. Саме його мешканці стануть свідками закриття кінофестивалю. Мешканці ж Бердянська — міста, де колись була «прописана» «Бригантина», зможуть побачити лише відкриття пам’ятного знака на «Алеї зірок Бердянського міжнародного кінофестивалю».Тут уже увічнено Віктора Степанова, Георгія Жженова; цього року на граніті буде викарбувано ім’я Олександра Панкратова–Чорного... Далі буде чи ні? Адже МКФ бердянську «прописку» втратив і де–факто, і де–юре... Тепер «Бригантина» «підпливає» ближче до Приморська. Як розповів «УМ» міський голова Приморська Григорій Шаповал, «з фінансуванням жодних проблем: куратором кінофесту є Артем Пшонка». Йдеться про нардепа, сина Генпрокурора України.

А СУДДІ ХТО?

«Долю» повнометражних фільмів визначатимуть турок Айдін Сейман (голова журі), українець Михайло Голубович і росіянин Володимир Фатьянов, короткометражних — Борис Савченко (Україна), Аккад Башар (ОАЕ) і Едуард Реджепов (Туркменістан); час для перегляду телефільмів і серіалів шукатимуть білорус Віктор Васильєв (голова), шведка Анкі Бергстедт й українка Любов Титаренко; Євгенія Бордзиловська з Росії очолить журі з дитячої кінопрограми («Золоту бригантинку»)...