«Ми її переможемо!»

30.05.2013
«Ми її переможемо!»

Діагностика родимки займає кілька хвилин. Знайдіть їх для себе! (надане прес–службою Ольги Богомолець.)

147 лікарів у 30 містах України обстежили 9648 пацієнтів з атиповими родимками. Цьогорічний День меланоми вивів невтішну статистику: у 169 з оглянутих пацієнтів лікарі виявили меланому, у 895 — рак шкіри та інші злоякісні новоутворення, 1444 особу направлено на онкологічні огляди. «Звучить, можливо, парадоксально, але для нас це успіх, — говорить координатор проекту «Євромеланома» в Україні, директор Інституту дерматології і косметології, професор Ольга Богомолець. — Адже що більше меланом і раків шкіри вдається зауважити вчасно, то більша вірогідність, що життя людини зможемо зберегти».­

«Географія» злоякісних захворювань шкіри, за висновком лікарів, тяжіє до Півдня: Крим, Одещина, Херсонська область. Найбільше випадків меланом зафіксовано в Одесі: з 630 оглянутих за попереднім діагнозом її мають 36 осіб (майже 5%), пацієнтів із раком шкіри найбільше виявили у Херсоні — у 19 iз 127 оглянутих (майже 15%). Це вкотре підтвер­джує засторогу лікарів про шкідливий вплив ультрафіолету, від якого найбільше потерпають саме «сонячні» регіони України. Тому травень — вдалий місяць для проведення Дня меланоми, вважають лікарі. Ось–ось настане літо, і люди мають змогу отримати консультацію фахівця і — впевненість у власному здоров’ї. А також серйозно зважити доцільність засмаги і нагадати собі основні правила «спілкування» із сонцем.

Щоправда, наголошує Ольга Богомолець, кількість виявлених меланом не має жодного стосунку до статистики: «Насамперед це свідчить про ефективність роботи ЗМІ: люди знають про акцію, вчаться самодіагностиці родимок. У цей день мають змогу пройти безплатний огляд ті, хто зазвичай не може дозволити собі платної консультації лікаря. Але якщо в Європі у День меланоми по безплатну консультацію звертаються переважно безробітні, то в Україні, за нашими спостереженнями, — пенсіонери і люди, які працюють».

Дерматологи наголошують: проблеми зі шкірою — не питання одного дня, уважними до власного здоров’я слід бути постійно. «Багато з тих, хто йдуть до лікаря у День меланоми, справді хочуть перестрахуватися напередодні літнього сезону, — зауважує головний дерматовенеролог Києва Маріям Клименко. — Здивувало, що люди запитували: а коли наступна акція? Та не акція це — приходьте завжди! У Києві всі шкірвенкабінети приймають охочих перевірити власне здоров’я — щодня і безплатно. Так буде й надалі».

Раніше онкологи ставилися до ініціативи упереджено. «А цьогорічний День меланоми ми провели вже разом із Національним інститутом раку. Адже ми ні з ким не змагаємося, — наголошує координатор «Євромеланоми» в Україні. — Здоров’я людей — наше спільне завдання. До того ж, медицина — не та сфера, де варто ставити рекорди».­

Саме в Інституті раку приймали пацієнтів із попереднім діагнозом, який вони почули з вуст лікарів під час Дня меланоми. «Ми оглянули 116 пацієнтів, у 21 iз них підтвердився діагноз меланома, у 20 — базально–клітинний рак шкіри, — розповідає Марія Кукушкіна, науковий співробітник науково–дослідного відділення пухлин шкіри та м’яких тканин Національного інституту раку. — Остаточно діагноз підтверджуємо лише після гістологічного аналізу. Вже цього тижня в Інституті прооперуємо 16 пацієнтів. Чесно кажучи, мене приголомшила така велика кількість меланом — кожен п’ятий iз тих, хто прийшов на консультацію... Це свідчить і про те, що нам, лікарям, також потрібно вчитися. Адже кілька з цих пацієнтів консультувалися у дерматовенерологів за місцем проживання. І лікарів нічого не насторожило...»

Ольга Богомолець пригадує, як до неї на прийом звернулася 60–річна жінка: «Світла така, позитивна людина. «Доню, — каже, — поглянь, у мене на п’яті якась проблема». Дивлюсь — а там меланома, вузлова форма. З такою в людини практично немає шансів на одужання... Як сказати про це? Запитую, чи зверталася до фахівців. Так, каже, тут, у Києві, на Лівому березі, де живу. «У поліклініці сказали, що це грибок такий, довго лікували, більш як рік... Лікарка і ванночки назначала, і мазі. Але ж воно не минає, доню. А в мене вже кожна кісточка болить...» Я спеціально зупинила на півгодини прийом в Інституті, скликала колег, щоб показати: ціна лікарської помилки — дуже висока... Ми готові провести семінари, освітні програми для колег–дерматологів. Адже піклування про здоров’я — не одноразовий захід».

Водночас координатор проекту «Євромеланома» оптимістично прогнозує майбутнє. Каже, цілеспрямованість її команди і колег–дерматологів, які беруть участь у Всеукраїнському дні меланоми, має позитивний наслідок: люди більше піклуються про власне здоров’я і здоров’я своїх рідних, вчаться долати страх перед недугою і довіряти лікарям. «Ми з вами станемо свідками того, що меланому буде переможено», — переконана вона.

ЦИФРИ

День меланоми відбувається в Україні п’ятий рік. За цей час лікарі оглянули 18704 людини, в яких виявили 334 меланоми, 692 випадки раку шкіри, 611 інших злоякісних патологій. На консультації у спеціалізовані онкологічні центри направлено 2415 осіб.