Найвище підкорення світу

30.05.2013
Найвище підкорення світу

У столиці Непалу Катманду річницю підкорення Евересту відзначили бучним святкуванням. На фото — онука сера Едмунда Хілларі Амелія Роуз на «ювілейному» параді. (Рейтер.)

Альпіністи всього світу вчора відзначали особливу річницю: 60 років тому нога людини вперше ступила на верхівку найвищої вершини світу — Евересту. 29 травня 1953 року новозеландський бджоляр Едмунд Хілларі та шерп–провідник Норгай Тензінг першими підкорили висоту 8848 метрів над рівнем моря. Вони насолоджувалися там своїм тріумфом упродовж 15 хвилин, не користуючись кисневими масками, перш ніж почати спуск. Шерп залишив у викопаній на вершині ямці плитку шоколаду та інші солодощі як пожертву богам. А Хілларі — хрестик, який подарував йому на щастя керівник експедиції полковник Джон Хант.

Хілларі й Тензінг були другою групою, яка атакувала пік. За три дні до них на південне плато дещо нижче найвищої точки дісталися Чарльз Еванс і Том Бурділлон. Але, з огляду на погіршення погоди та проблеми з наявними у них кисневими балонами нового покоління, цим двом довелося відмовитися від штурму самого піку.

Едмунд Хілларі був відзначений Орденом командора Британської імперії та громадянством Непалу. На знак подяки цій країні, Хілларі залишив свій попередній фах бджоляра і став ініціатором проекту допомоги мешканцям сіл, розташованих на шляху до бази під вершиною Евересту. У рамках цієї програми він збудував 27 шкіл, дві лікарні, понад десять фельдшерських пунктів та кільканадцять мостів через бурхливі гірські потоки.

А ще натхненний своїм досягненням альпініст вирішив присвятити життя мандрам. Третього січня 1958 року він досяг Південного полюса та перетнув Антарктиду.

Непал подарував йому не лише щастя, а й горе: 1975 року в авіакатастрофі поблизу Катманду загинули дружина Луїза та 16–річна донька Белінда. Сам Хілларі помер від серцевої недостатності 11 січня 2008 року в новозеландському місті Окленд.

Норгай Тензінг після підкорення Евересту перебрався жити до індійського міста Дарджилінг, де вів скромне життя і помер 9 травня 1986 року. А кілька місяців тому, 20 березня, помер останній учасник тієї легендарної експедиції — 89–річний новозеландець Лоу. Днями вийшли друком його мемуари про подробиці першого підкорення Евересту, презентацію яких було приурочено до 60–річчя цього досягнення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>