Намет переїхав

30.05.2013

Рух «Стоп цензурі!» вважає, що за десять днів Міністерство внутрішніх справ зробило недостатньо для розслідування нападу на журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя на мітингу 18 травня. Але пікет під МВС медійна організація вчора згорнула. «Ми знімаємо намет з–під міністерства, оскільки рішення щодо цієї справи ухвалюються не тут, на Богомольця, 10. Тому ми переставимо намет в інше місце», — заявила вчора активістка «Стоп цензурі!» Наталя Соколенко.

Медіа–активісти обурені тим, що за десять днів міністр Віталій Захарченко публічно так і не зустрівся із журналістами, яких побили найманці–кікбоксери на чолі з Вадимом Титушком. Одне побачення відбулося лише в кабінеті Прем’єр–міністра Миколи Азарова. Тож у новій заяві журналісти вимагають окремої зустрічі із Захарченком та проведення службового розслідування щодо міліціянтів, на очах у яких били Сніцарчук та Соделя.

Засуджують журналісти й бездіяльність адміністрації Президента. Адже за десять днів Віктор Янукович жодного разу не виступив із заявами щодо цього інциденту. Хоча прес–секретар Президента Дарка Чепак відразу після конфлікту обіцяла, що Банкова не залишить це питання без реакції. Заплановане на 21 травня засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при Президенті було скасовано й перенесено на невідомі терміни. Якщо міжвідомча група й надалі ігноруватиме такі ситуації, рух «Стоп цензурі!» припинить співпрацю з нею.

Подальші дії журналістів — вимагати публічних звітів МВС, зустрічі з міністром Захарченком, реакції Президента, засідання міжвідомчої групи в рамках програми «Відкрита розмова», активного розслідування справ про побиття 18 травня.

Адвокат побитої Ольги Сніцарчук із «5–го каналу» Вікторія Кіріна розповіла, що на сьогодні досудове розслідування проводиться за фактом саме перешкоджання журналістській діяльності, а не просто за фактом хуліганства. «Ми вимагаємо, щоб стосовно Титушка було обрано інший запобіжний захід, ніж застава», — каже адвокат.

«Проблема полягає в тому, що зростає кількість нападів на журналістів. Ми сходимо з демократичного шляху, і в нас на високому рівні порушуються права журналістів, а реакції на це владних структур, на жаль, немає», — констатує Оксана Романюк, представниця міжнародної організації «Репортери без кордонів».