Солодкі сердечка — для дитячих сердець

29.05.2013

Минулої неділі, в День Києва, вдруге відбувся кулінарний фестиваль «Благофест. Солодощі — в радість!» Усі кошти, які заробили цього вихідного на Контрактовій площі фуд–блогери, кулінарні ентузіасти, модні ресторани і просто хороші, талановиті й щедрі люди, які приготували солодощі для гостей свята, організатори обіцяють перерахувати для діток, хворих на ДЦП.

Столики кулінарів просто прогиналися від величезної кількості солодких спокус. Відвідувачі їх охоче купували. А ми вирішили дізнатися рецепти хоч частини ласощів, які можна було купити на «Благофесті». Ось мініатюрні ніжні печивка. Готують їх за таким рецептом: 200 г вершкового розім’яклого масла розтерти зі склянкою цукру так, щоб цукор розчинився, додати 3 яйця, збити до однорідної маси, додати 2 склянки просіяного з чайною ложкою розпушувача борошна, а далі — ділити тісто на частинки: в одну додати лимонну цедру, в іншу — какао і ваніль, в ще іншу — подрібнені горіхи. Все поставити на годинку в холодильник, а далі розкачати тісто, вирізати з нього фігурки і пекти в духовці 15 хвилин.

А ось пухкі булочки з дріжджового тіста — робити їх дуже просто! Візьміть 3 чайні ложки сухих дріжджів, розведіть їх у 200 мл теплого молока, додайте трішки борошна — нехай розчина хвилин 20 підходить. Додайте 100 масла, 4 яйця, трішки солі, 2 чайні ложки цукру і побачите, як тісто швидко почне рости. Можна його розкачати, змастити повидлом з маком, скрутити рулетиком і порізати. А можна посипати корицею з цукром, порізати, змастити жовтком і відправити в духовку — за 20 хвилин відчуєте аромат справжніх домашніх пиріжечків.

Усім, хто любить смачно і з користю поснідати і хто дотримується фітнес–дієти, варто приготувати гранолу. Це хрумке і крихке печиво має в собі багато корисних інгредієнтів: вівсяні пластівці, мед, арахіс, соняшникове насіння, проросле зерно пшениці, журавлину, соняшникову олію, яблучне пюре. На 300 г вівсянки потрібно 200 г арахісу (але ще смачніше, коли ви припасете для цього мигдалю чи інших горіхів), 100 г почищеного соняшникового насіння, 100 г пророслих зерен пшениці (продається в супермаркетах, але можна проростити і самому: на дві доби замочити в чистій серветці пшеницю й помістити в темне місце), 200 г журавлини (свіжої чи сухої, можна інші сухофрукти), 2 столові ложки яблучного пюре, 6 столових ложок меду — все вимішати, сформувати круглі коржики і випікати в духовці 15 хвилин до хрусткого стану.

Ще одна смакота — імбирне печиво. Рецепт такий: по чайній ложці розпушувача і меленого сухого імбиру, 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 4 столові ложки меду, яйце і дрібка солі. Борошно насамперед потрібно просіяти з розпушувачем й імбиром, масло розм’якшити. Все це змішати, щоб не було грудочок. Мед розігріти на водяній бані до рідкого стану, розчинити в ньому цукор, додати жовток, змішати з борошняно–масляними крихтами і добре вимісити (3 хвилини). Якщо тісто не відлипатиме від рук — додайте ще трішки борошна. А потім загорніть в харчову плівку і покладіть у холодильник на годину. Затим розкачайте тісто товщиною приблизно 0, 7 — 1 см, виріжте фігурки і випікайте їх у духовці (180 градусів) 15 хвилин.

А бананові кекси хочете спробувати?! На 6— 9 маленьких кексів (залежно від того, які у вас формочки) потрібно 3 банани змолоти в пюре, додати 80 г топленого вершкового масла, 70 г цукру, чайну ложку розпушувача і 180 г борошна. Все вимішати, розкласти по формочках і пекти 12—15 хвилин.

Ще торт «Пташине молоко» — високий «пишний» виріб з бісквітним прошарком, з широким шаром ніжного суфле, политий шоколадною глазур’ю і прикрашений свіжими полуницями в цукрі. Приготуйте для крему 10 яєць, 200 г вершкового масла, 40 г желатину, 2 склянки цукру, 2 пакетики ванільного цукру, склянку молока і столову ложку крохмалю. Для бісквіту — склянку борошна, склянку цукру, 4 яйця, ваніль і сіль на кінчику ножа. Для глазурі — 70 г вершкового масла і півтори–дві чорні шоколадки. Не сумнівайтеся в собі — сміливо починайте пекти! Спочатку бісквіт: збийте яйця з цукром і з ванільним цукром до пухкої маси, додайте просіяне борошно і знову збийте. Форму змастіть вершковим маслом, вилийте тісто і випікайте хвилин 10 (перевіряйте звично — зубочисткою: вона має бути сухою). Витягніть бісквіт і розріжте його повздовж на дві рівні частини. Якщо маєте смачний лікер, коньяк чи ром — трішечки побризкайте на коржі, але це — за бажання.

Поки бісквіт холоне — готуйте крем: білки відділіть від жовтків, жовтки окремо і старанно розітріть зі склянкою цукру, влийте молоко, додайте крохмаль (розведіть його перед цим у 50 мл води), збийте масу, ставте її на парову баню і варіть, постійно помішуючи, до загустіння. А коли охолоне — додайте розім’якле масло і збийте крем. Обережно додайте окремо збиті білки з другою склянкою цукру. Желатин розчиніть у склянці води, нагрійте його (але не доводьте до кипіння), охолодіть і додайте його до крему, помішуючи. Кладіть у глибоку посудину перший корж, заливайте його кремом і нехай він трішечки захолоне в холодильнику. А далі накрийте його другим коржем, знову залийте кремом і остудіть. Для глазурі розтопіть шоколад iз маслом, залийте боки та верх торта і почекайте, щоб він застиг. Зверху прикрасьте полуницями.

Усім було смачно на «Благофесті» — вам буде смачно вдома!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>