«Чорні» часи для чорнозему

29.05.2013

Треті всеукраїнські наукові Моргунівські читання з міжнародною участю тривали на Полтавщині два дні. Організатори традиційно присвятили їх вивченню та популяризації творчої спадщини пов’язаного з полтавським краєм видатного вітчизняного вченого Володимира Вернадського та його послідовника у відстоюванні розумного, науково обґрунтованого господарювання на планеті Земля, багаторічного керівника Полтавщини, вченого–аграрія, еколога і письменника Федора Моргуна. Спершу пленарне та секційні засідання відбувалися на базі Полтавської державної аграрної академії. На поважному зібранні науковців, управлінців, фермерів, представників громадськості обговорювали найпекучіші проблеми гармонізації взаємин людини з природою, охорони довкілля, виховання молоді.

Водночас наголошувалося на необхідності впровадження позитивного досвіду подвижників цієї справи. Бо ж подальший розвиток виробництва, передовсім аграрного, його бездумна інтенсифікація та «хімізація» задля підвищення врожайності й одержання надприбутків завдає непоправної шкоди матінці–землі. Зокрема, головний науковий співробітник лабораторії родючості ґрунтів Інституту сільського господарства степової зони НААН України, доктор сільськогосподарських наук Сергій Крамарьов навів приголомшливі факти постійної деградації наших чорноземів. Зроблені працівниками згаданої лабораторії у П’ятихатському районі на Дніпропетровщині два розрізи ґрунтів на глибину два метри засвідчили: у верхньому шарі «цілинного» (тобто не займаного плугами та іншим сільськогосподарським знаряддям) ґрунту вміст гумусу становив 8,25 відсотка, тоді як аналогічна розорана площа мала його тільки 4,2 відсотка.

За таких умов практики землеробства та науковці сходилися на думці про фактичну безальтернативність упровадження ґрунтозахисної системи обробітку сільгоспугідь, якою свого часу опікувався Федір Моргун. Заступник голови уряду Бєлгородської області, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Панін поділився досвідом реалізації в цьому регіоні Росії концепції басейнового природокористування. Йдеться про басейни річок як своєрідну точку відліку для неодмінного узгодження економічних та екологічних програм. А в тезах доповіді, надісланих організаторам читань заступником директора Казахського науково–дослідного інституту економіки АПК і розвитку сільських територій, доктором економічних наук Володимиром Григоруком, проаналізовані складові раціонального використання земельних ресурсів у природному землеробстві. При цьому повпреди Росії та Казахстану, де свого часу також працював Федір Моргун, наголошували: його поради, рекомендації тут не забули, їх активно використовують на практиці.

Практичним аспектам наукового обґрунтованого господарювання на землі та природозахисту був присвячений другий день читань із виїздом у Котелевський район. Адже саме тут хочуть втілити в життя концепцію універсального агроекологічного району. Плануванню та архітектурі такої оази справжньої гармонії людини з природою присвятив свій виступ науковець–архітектор із Дніпропетровська Віктор Воробйов. Учасники читань ухвалили рекомендації iз закликом до «всіх громадян України, країн СНД і світу»: довести витрати на реалізацію екологічних програм до семи відсотків валового національного доходу.