Синій поряд iз синьо–жовтим

29.05.2013

У останню декаду червня сумського міського голову Геннадія Мінаєва чекає поїздка на сесію Парламентської Асамблеї Ради Європи. Під час сесії відбудеться вручення нагород, одна з яких призначена сумському муніципалітету. Повідомлення про це отримала міська рада й процитувала його на своєму сайті. В листі йдеться, що підкомітет Ради Європи з питань Премії Європи запропонував нагородити сумський муніципалітет європейським дипломом Ради Європи. «Комісія з питань соціальної політики, охорони здоров’я та сталого розвитку підтримала цю пропозицію. Ця нагорода повинна розглядатися як визнання зусиль вашого міста з питань поширення ідеї європейської єдності».

Для мешканцiв Сум така звістка не те, щоб очікувана, але до певної міри не несподівана. Бо ж цьогорічного Дня Європи вони виразно відчули себе європейцями: у обласному центрі вперше поруч із державними прапорами було піднято двадцять два прапори Євросоюзу.

Ініціатором рішення міської ради щодо використання прапора Євросоюзу став керівник Центру досліджень регіональної політики, депутат міської ради Олександр Хоруженко. Його пропозицію, а власне — прагнення продемонструвати європейський ви­бір сумчан, підтримав міський голова. На березневій сесії за це рішення проголосували 52 із 76 чинних депутатів. Відтепер прапор Євросоюзу буде синіти у Сумах поряд iз державним під час державних свят і офіційних заходів. А Олександр Хоруженко сподівається, що Театральна площа Сум незабаром буде перейменована на Європейську.

Суми стали першим містом України в «прапорній» ініціативі, але дуже швидко отримали послідовників. Сарненська міська рада Рівненської області та Тростянецька міська рада Сумщини так само ще в березні прийняли подібні рішення. Далі євроходу продовжили місто Волочиськ Хмельницької області та Мостиська, що на Львівщині. Шостими в ініціативі стало Рівне, а нещодавно до списку приєдналися полтавські Кобеляки.