«Лозинський №2», якого «кришує» Прем’єр

29.05.2013
Народний депутат від партії «УДАР» Сергій Каплін подав до Окружного адміністративного суду Києва позов проти Прем’єр–міністра Миколи Азарова. За інформацією Капліна, керівник Кабміну «кришує» головного «кадровика» уряду Юрія Євтєєва, щодо якого є підозри у стрілянині по сільських мешканцях під Вишгородом, біля заміського маєтку урядовця. Однак у лютому 2012 року наказом Президента Євстєєву присвоїли другий ранг держслужбовця. Як заявляє «УДАРівець» — незаконно.

Називаючи директора кадрового забезпечення секретаріату КМ «Лозинським №2», Каплін дав нове життя кримінальній справі восьмирічної давнини. Депутат вимагає від прокуратури перевірити факти стрілянини по жителях села Осещина Вишгородського району, де в дачному кооперативі «Мічуринець» розташована дача Юрія Євтєєва. Селяни розповідають, що 1 травня 2005 року, на Великдень, Євтєєв разом із зятем влаштували «п’яні розборки» з сусідами, які воюють із посадовцем за шматок захопленого ним місцевого пляжу, прилеглого до маєтку Євтєєва. Були багаторазові заяви у правоохоронні органи про те, що Євтєєв, використавши газову зброю й травматичний пістолет, завдав тілесних ушкоджень різного ступеню важкості кільком особам. При цьому він нібито кричав, що працює в уряді у кадровому департаменті і йому дозволено приймати будь–які рішення. Один із потерпілих залишився інвалідом, іншого невдовзі знайшли втопленим, але розслідування благополучно зам’яли, свідчить Каплін.

«Ми достеменно вивчили цю ситуацію і вирішили стати на захист цих людей, які вимагають від Євтєєва повернути громаді місце відпочинку. Тим більше що вісім років тому були факти стрілянини по мирних мешканцях, — каже в коментарі «УМ» народний депутат Сергій Каплін. — Для чого йому присвоїли другий ранг? Для того щоб чиновник, який за віком не має права займати відповідну посаду, залишався на ній до свого нового рангу. Тобто ми скрізь розмовляємо про люстрацію, омолодження влади, нову якість управління державою, але це все гальмується на тій ланці уряду, яка відповідає власне за підбір кадрів. Це «урядрове ретро» впилося у свої крісла, наче кліщі. Це просто неприпустимо».

Минулого місяця Каплін направив Азарову депутатське звернення щодо зловживання Євтєєвим службовим становищем. Прем’єр не відповів, хоча відповідь, за законом про статус народного депутата, мала надійти протягом десяти днів. «Це не просто адміністративне, це серйозне політичне порушення, — каже Каплін. — Вони відчувають, що захопили цілу гілку влади у рейдерський спосіб і тепер встановлюють у ній свої порядки. Коли є впевненість у безкарності, можна робити що завгодно. Тому або ми змусимо Президента і Прем’єра поважати парламент, або вони й далі топтатимуть по громадянах, які сподіваються, що Верховна Рада стане локомотивом змін у країні».

Наразі 9 травня прокуратура поновила слідчі дії проти Євтєєва, якому інкримінують «факти вчинення хуліганських дій групою осіб».