Розправа в Холодному Яру

29.05.2013

Голову села Медведівки Чигиринського району Черкаської області Олександра Дісканта можуть позбавити волі на термін від 8 до 12 років із конфіскацією і позбавленням права обіймати керівні посади. Медведівка — село в знаменитому Холодному Яру з населенням майже 2 тисячі осіб. Ще 18 травня — в день, коли в Києві проходив заключний мітинг акції «Вставай, Україно!», сільського голову затримали працівники обласного відділення служби боротьби з економічною злочинністю УМВС нібито за отримання хабара в робочому кабінеті. За версією прокуратури, Діскант «вимагав і отримав 500 доларів США та 4 тисячі гривень за сприяння в наданні в оренду земельної ділянки площею 1 гектар на території сільради».

Однак медведівці не вірять у вину голови. «Це все сплановано і зроблено професійно. Вони, напевно, декілька разів намагалися це зробити, але не вдавалося. На цей раз Діскант проявив неуважність, повіривши і пішовши цим людям назустріч, і поплатився, — каже в коментарі «УМ» директор медведівської філії «Холодний Яр» Національного історико–культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк. — Не секрет, що він [сільський голова] має свою позицію і на нього вже неодноразово тиснули, прямо пропонували звільнити посаду. Особливо це було помітно під час виборів, але більшість людей знову проголосували за нього. І зараз не вірять у всі ці нюанси. Само собою, всі ми грішні, але це — явна «підстава», — переконаний Легоняк.

У численних коментарях не лише медведівці, а й мешканці інших сіл Чигиринщини засвідчують системний тиск на сільських голів із боку влади. Так, своїх посад позбулися керівники Іванівки і Боровиці.

Тиснуть і на Дісканта. Він у квітні дозволив опозиції провести масштабне холодноярське свято із вшанування борців за волю України, на яке патріоти просто не допустили представників партії влади і спаплюжили сині прапори «Регіонів». А останньою крапкою, кажуть місцеві, стала відмова голови Медведівки брати участь у провладному «антифашистському мітингу» Партії регіонів 18 травня, на який його запрошували.

За словами самого Олександра Дісканта, прямого тиску на нього не чинили — все робилося більш–менш акуратно. «Ми [Медведівська сільрада] рахувалися як одна з найгірших із виконання бюджету. Тож постійно наголошували, що ми недопрацьовуємо. Було видно з усього, що чужі ми в цьому середовищі», — розповів він «УМ».

Чоловік, який поклав пану Олександру на стіл гроші, — Олег Калініченко зі Сміли — звернувся до Дісканта, аби той допоміг купити приміщення в селі, для цього потрібно було змінити його кадастровий номер. «Я пообіцяв допомогти, бо для нас це вигідно. По–перше, це робочі місця, по–друге, фінансова підтримка. Коли номер було виготовлено, почалися зволікання з оплатою. Того дня він привіз тисячу гривень із чотирьох обіцяних та 500 доларів подяки. Я відкриваю ці долари і бачу, що там немає квитанції про оплату. Тоді я зрозумів — щось не те, але він уже був біля дверей. Я взяв ці долари, пішов його наздогнати, але одразу ввійшли ті хлопці».

Проти Дісканта порушили справу за статтею 368 Кримінального кодексу — за хабарництво. Минулого тижня його відпустили з СІЗО під заставу, взявши підписку про невиїзд; триває слідство.

Від пікету «свободівців» на свою підтримку Діскант відмовився через сумніви в ефективності вуличних акцій. Сілький голова вважає, що причиною його усунення з посади є проведення референдуму щодо вступу в Митний союз, який планує влада, — «щоб у місцевих виборчих комісіях були тільки свої люди».