Занепад туристичного раю

28.05.2013
Занепад туристичного раю

Вірними Єгипту залишаються тільки найбільш закохані в нього туристи. (Данила ІВАНІВА.)

Невблаганне скорочення доларових резервів, зростання безробіття, висока інфляція та брак політичної стабільності, яка б дозволила розвиватися країні — у такому невтішному стані перебуває Єгипет через два з лишком роки після повалення президента Хосні Мубарака, який впродовж 30 років правив країною залізною рукою. Мубаракові можна багато що закинути, проте за його правління єгипетська економіка стабільно зростала й розвивалася. Особливо помітний занепад у туристичній галузі, яка за Мубарака була для єгиптян золотою жилою поповнення бюджету, визнає міністр туризму Єгипту Мохаммед Хішам Аббас Заазуа. Водночас він запевняє, що після революції ситуація в його країні стабілізувалася і «тепер іноземні туристи можуть почуватися в повній безпеці».

Проте цифри залишаються невтішними. Про повернення статистики дореволюційних років тепер можна лише мріяти. Так, 2009 року Єгипет відвідали 9,8 мільйона закордонних туристів, а 2010–го — 14,7 мільйона. Все вказувало на те, що надалі показники лише зростатимуть, але почалася «Арабська весна». І після «революційного струсу» початку 2011 року туристична індустрія пішла у різке піке.

Упродовж останніх років правління Мубарака ВВП Єгипту зростав щорічно в середньому на 5–7%. Світовий банк 2008 року визнав Єгипет країною, що найкраще розвивається, а ще до того його неодноразово класифікували як одну з 10 провідних економік світу.

Але 2011 року темп зростання впав до менш ніж 2% і відтоді не підвищується. Однією з найбільш прибуткових галузей економіки Єгипту був туризм, який входив до п’ятірки основних джерел поповнення бюджету (разом з експортом нафти, газу, експлуатацією Суецького каналу та грошовими переказами єгипетських заробітчан з–за кордону). Проте з 12,5 млрд. доларів 2010 року вже у 2011–му прибутки від зовнішнього туризму до Єгипту впали до 8,8 млрд. доларів. Сподівання на те, що після обрання всіх гілок нової влади ситуація стабілізується, не виправдалася — прихід до керма держави ісламістів лише збільшив побоювання іноземних туристів, які воліють обирати для відпочинку інші країни.

За прогнозами Міжнародного валютного фонду, інфляція в Єгипті впродовж 2013–2014 фінансового року сягне 14%, а дефіцит бюджету — 10,9% від ВВП. Рівень безробіття до 2011 року становив 9%, а тепер перевищує 13%. І єгипетська влада поки що марно веде переговори з МВФ про позику в розмірі 4,8 млрд. доларів.

ДО РЕЧІ

Уряд Єгипту заборонив чоловікам працювати в жіночих СПА–центрах при готелях. Як повідомляє агенція «Інтерфакс» із посиланням на сайт Ahram Online, роботу готельних СПА–центрів, які порушать цю вказівку, буде спочатку припинено, а в разі повторного порушення готель позбудеться СПА–ліцензії й буде понижений у рейтингу.

Як пояснив міністр Єгипту у справах туризму Хішам Заазуа, це рішення є одним із цілого комплексу заходів, спрямованих на зменшення кількості випадків сексуальних домагань до туристів і поліпшення туристичної репутації Єгипту.

Крім того, єгипетським поліцейським запропонують спеціальні курси з написання рапортів про випадки домагань, щоб допомогти державному обвинуваченню визначити належне покарання винних.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>