«Юля нас боїться»

28.05.2013

Сукупність доказів у справі про вбивство Євгена Щербаня дає можливість представити цю справу до суду і звинуватити екс–Прем’єра Юлію Тимошенко у вбивстві, заявив перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв’ю журналу «Форбс Україна». За його словами, ГПУ встигне закінчити слідство і передати матеріали до суду в строк (до 18 червня. — Ред.), «якщо не буде умисного затягування розслідування захистом Тимошенко». Слідство також перевіряє на причетність до вбивства депутата Щербаня і екс–Президента Леоніда Кучму. Неодноразово допитувався в цій справі й олігарх Рінат Ахметов.

На думку Кузьміна, «Юлія Володимирівна та її адвокати всіляко уникають участі в судових засіданнях, бо вони їх просто бояться». Щодо головного свідка обвинувачення у справі вбивства Щербаня — Петра Кириченка (колишнього партнера екс–Прем’єра Павла Лазаренка), то в першого заступника Генпрокурора немає сумнівів, що той сказав правду під час свідчень Печерському райсуду столиці в режимі відеоконференції з вітчизняного консульства у США. Нагадаємо, що Кириченко назвав замовниками вбивства Лазаренка і Тимошенко.

«Покази, які він дав, є рівнозначними за своєю доказовою силою як в американському, так і в українському суді, — каже пан Кузьмін. — Крім того, його свідчення підтверджуються й іншими отриманими слідчими даними».

При цьому Генпрокуратура не розглядає Петра Кириченка як співучасника вбивства Євгена Щербаня. Ренат Кузьмін відкидає закиди захисту Тимошенко щодо тиску на свідка Кириченка. Мовляв, ГПУ ніяк не впливала на Кириченка перед допитом, «зокрема у формі арешту його дружини, а потім закриття справ проти неї».

А ТИМ ЧАСОМ...

Минулої неділі у традиційному «Пробігу під каштанами» взяли участь півсотні прихильників київської «Батьківщини» на чолі з нардепом Миколою Томенком. П’ять кілометрів вони пробігли у футболках iз гаслами «Юлі — волю!» та «Києву — нову владу».

Цього ж дня спостерігачі від Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський відвідали екс–Прем’єра Тимошенко в ЦКЛ «Укрзалізниці» в Харкові. Зустріч тривала півтори години, після якої спостерігачі поїхали, не поспілкувавшись із пресою.