«Пакращення» для преси

24.05.2013
«Пакращення» для преси

Прес-секретар Азарова Віталій Лук’яненко дає пояснення учасникам акції журналістського протесту. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Журналістська солідарність — велика сила. Це підтвердила вчорашня акція працівників ЗМІ на підтримку колег, яких напередодні вигнали із засідання Кабміну. Кілька десятків медійників у четвер зранку вимагали вибачень та пояснень Прем’єра Миколи Азарова, який, образившись на дії десятьох працівників медіа, протизаконно наказав позбавити їх акредитації в уряді.

Коли камери журналістів, котрі приїхали підтримати та висвітити протестну акцію, були налаштовані, у юрбі з’явився чоловік у спортивному одязі і почав питати: «Дє тут можна акредітіроватся?» «Гопник» жував насіння та кажучи, що він від «Руминчіка». Цим «гопніком» виявився відомий журналіст Богдан Кутєпов, який був одним з організаторів акції.

«Коли стало відомо, що наших колег позбавили акредитації, а представники влади ще й прокоментували це так, ніби «вони самі винні», це неабияк обурило журналістську спільноту, — пояснив «УМ» Кутєпов, сидячи навпочіпки. — Наш рух «Стоп цензурі» одразу вирішив зібрати людей, і приємно що зібрався такий натовп. Ми хочемо протидіяти їхній тактиці тотальної брехні. Бо для них головне — сказати першими, а потім роздмухувати це як правду».

Нагадаємо, в середу журналісти в Кабміні протестували проти побиття своїх колег Сніцарчук і Соделя на мітингу 18 травня «гопниками» (зокрема «Румином»–Титушком), які вочевидь були найняті владою для провокацій, та проти неадекватної реакції державних органів на ті події. Десятеро медійників мовчки повернулися до міністрів спинами, показавши плакати: «Сьогодні — журналістка, завтра — ваша дружина, сестра, донька. Дійте!»

Медіа–юрист Ігор Розкладай, присутній на вчорашній акції, вважає: «Прем’єр переступив межу — він не мав права давати такі доручення (щодо позбавлення акредитацій). Якщо вони будуть оскаржені журналістами, яких вигнали, будь–який суд має стати на їхній бік, бо за законом вони праві».

«Кожен приймає рішення сам за себе, — каже в коментарі «УМ» учасниця того демаршу Наталя Тарасовська з агентства «Ліга». — Чесно кажучи, на таку реакцію Прем’єра ми не чекали. Вона нам здається дивною. Думали, максимум зроблять попередження».

Як сказала Тарасовська, всі крапки над «і» розставить бесіда з Прем’єр–міністром. До журналістів якраз вийшов прес–секретар Азарова Віталій Лук’яненко і повідомив, що Микола Янович запрошує десятьох «вигнанців» до себе на зустріч. Учасники пікету запропонували, аби глава уряду сам вийшов до товариства, щоб забезпечити відкриту розмову. Але зрештою домовились, що разом із десяткою підуть кілька операторів.

За підсумками зустрічі, Прем’єр, аби зам’яти не вигідний владі скандал, великодушно пробачив журналістів. «Азаров сказав, що готовий бачити нас на засіданнях уряду», — повідомила Тарасовська, передавши слова глави Кабміну, який є очільником Партії регіонів: «Засідання уряду для мене — святе, і я не дозволю їх нікому зривати».

* * *

Під час розмови ЗМІ з Азаровим був присутній також міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Він заявив, що готовий особисто зустрітися з постраждалими Сніцарчук та Соделем, але без інших журналістів і телекамер. На пропозицію глави МВС надати їй охорону кореспондент «5–го каналу» Ольга Сніцарчук відповіла відмовою.

Користуючись нагодою, медійники поставили питання «в лоб»: чи справді Захарченко відстежував суботні провокації найнятих бойовиків із даху готелю «Інтерконтиненталь»? Адже сайт «Хвиля» оприлюднив фото, на якому троє чоловіків (із них один — дуже схожий на главу МВС) спостерігають за мітингом 18 травня з даху розташованої поруч будівлі. «Захарченко розсміявся і сказав, що він не міг там бути, бо він не ходить по дахах», — розповіла Сніцарчук.

А ТИМ ЧАСОМ…

Акції журналістського протесту пройшли не тільки в Києві. «Херсонські та кримські журналісти передали власні вимоги до міліції, де перерахували всі випадки перешкоджання діяльності преси. На Буковині та у Львові написали листи підтримки. Якщо так піде й далі, регіони підніматимуть голову набагато інтенсивніше», — розповів «УМ» голова Незалежної медіа–профспілки Юрій Луканов.