«Андреєв, геть із Криму!»

23.05.2013

Учора російське генконсульство в Сімферополі пікетували кримські татари. Скандал спричинив генконсул РФ Володимир Андреєв, точніше — його коментар щодо сюжетної лінії кінострічки «Хайтарма» про депортацію кримських татар.

Як УМ» уже повідомляла, прем’єрний показ фільму відбувся у кримській столиці напередодні традиційного скорботного мітингу 17 травня. На захід, окрім інших почесних гостей, запросили колишніх учнів уславленого льотчика–випробовувача, двічі Героя Радянського Союзу Амет–Хана Султана — головного героя «Хайтарми». Ті, ветерани–авіатори з Росії, відгукнулись. Але надалі, після прибуття до Сімферополя і «промивання мізків» у російському генконсульстві, на презентацію знакової кінокартини не з’явились. Проігнорував консульські настанови лише один ветеран.

Організаторів заходу та свідомих поборників кримськотатарської ідентичності загалом обурив не цей промовистий демарш, а заява самого пана консула на кримськотатарському каналі АТР, на кошти власника якого і зняли «Хайтарму». «Росія не могла бути представлена на прем’єрі фільму, що спотворює правду про Велику Вітчизняну війну», — сказав Володимир Андреєв. За його словами, він міг би подивитися стрічку лише за умови, якби це був багатосерійний фільм, і з 20 серій 17 розповідали б про подвиг радянських солдатів, легендарних льотчиків у роки Великої Вітчизняної війни, дві серії були б про питання співпраці осіб кримськотатарської національності з фашистськими окупантами, «і завершальна, можливо, серія — про депортацію, трагедію [татар] і державний злочин радянського керівництва».

На зауваження ведучої ток–шоу «Гравітація» каналу АТР Лілі Буджурової, мовляв, висловлювання дипломата принижує національну гідність кримських татар, Андреєва взагалі, як кажуть, прорвало: «Та ви що? Я щось нове сказав?... Мені не потрібні ваші поради! Все, що я сьогодні сказав, — це абсолютно офіційно. Ось запишіть і прокручуйте будь–якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії повинно звучати, має бути відомо. У тому числі моє інтерв’ю сьогодні — це щоб правда про Велику Вітчизняну війну звучала, у тому числі з тими епізодами, які чомусь замовчуються, в цьому фільмі їх немає. Це тематика зради».

Тож учора на півгодинне пікетування консульства РФ зібралося кілька десятків активістів. У руках вони тримали національні прапори кримських татар і плакати з гаслами: «Нащадки НКВС, геть із нашої батьківщини!», «Такі, як Андреєв, позбавили нас вітчизни», «Андреєв, геть із Криму!», «Чемодан, вокзал, Росія» тощо.

Голова фракції «Курултай–Рух» Верховної Ради Криму, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров закликав українську владу заявити про небажаність перебування генконсула РФ Андреєва на території України.