«Румунський» скандал

22.05.2013
«Румунський» скандал

Всупереч логіці реальних подій міністр внутрішніх справ Юрій Захарченко заявив, що «братків», які побили журналістів, найняла сама опозиція. (УНІАН.)

Сутички, що супроводжували мітинг опозиції 18 травня, залишаються головною темою української політики цього тижня. Хоча безпосередньо після суботніх зіткнень народні депутати від ВО «Свобода» висловлювали сумнів щодо дієвості виклику на парламентський килим міністра внутрішніх справ, учора Віталій Захарченко звітував перед Верховною Радою щодо розслідування інциденту та викладав міліцейську (по суті, владну) версію кривавих подій. Звіт засвідчив: навіть вочевидь програшну для влади провокацію можна спробувати розвернути на 180 градусів.

Версія, відома заздалегідь

Що саме говоритиме «сімейний» міністр із трибуни, опозиція передбачила ще до його приходу. «Знаєте, чому Захарченко не прибув на 10:30 до парламенту? Зараз вони вигадали версію, щоб зробити очну ставку в слідчому управлінні і показати, що Титушко на прізвисько «Румин», який наймався Партією регіонів, заявить про те, що він наймався опозицією, — заявив із трибуни лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. — І з цією новиною Захарченко приїде сюди. Це не новина, це брехня! Ви б’єте людей, журналістів, ви знущаєтеся над людьми, і ви за це понесете покарання!» Яценюк наголосив, що «провокація, яка відбулася 18 травня, була зроблена з відома персонально Віктора Януковича».

Нагадаємо, у суботу активісти від опозиції на вулиці Велика Житомирська зупинили й розгромили БРДМ–2 (бойову розвідувальну дозорну машину), яка курсувала неподалік від мітингу акції «Вставай, Україно!» На панцернику були особи в костюмах кролів із морквою, прапори й гасла, що відверто передражнювали «Кролика Сеню» Яценюка. По центру Києва, перекритому для звичайних машин (зокрема й неподалік від адміністрації Президента), БРДМ рухалася під прикриттям автомобілів ДАІ, а на одному з відрізків представник ДАІ навіть сів за кермо бойової машини. Виліз він звідти вчасно, адже водіїв і пасажирів БРДМ жорстоко побили.

На підтримку панцерника з Михайлівської площі прибігли кілька десятків молодих людей у спортивних костюмах, які затіяли бійку з активістами ВО «Свобода». Раніше цього дня «братки» вже відзначилися провокаціями проти опозиційної колони. Декого з них журналісти зафіксували на паралельному мітингу Партії регіонів — із бейджами охоронців. На Великій Житомирській бойовики відступили після втручання в бійку загону «беркутівців». Серед нападників особливою агресивністю вирізнявся Вадим Титушко на прізвисько «Румин» — як з’ясувалося згодом, це боєць із білоцерківського спортклубу «Будо». Він розбив губу журналістці «5–го каналу» Ользі Сніцарчук, яка виконувала свою роботу, та повалив її на асфальт. «Під роздачу» потрапив і фотограф із газети «Коммєрсант» Влад Содель — Титушкові не сподобалося, що той фіксував його як «приватну особу». Згодом «беркутівці» стояли поруч із нападниками в парку, не роблячи спроб затримати, і відпустили їх з миром. Це — картина подій, бачена на власні очі журналістами «УМ» та інших видань, а також зафіксована на фото й відео в інтернеті.

Учора ж уранці в інтернеті було поширено відеозапис із «зізнанням» Титушка. 20–річний кікбоксер із Білої Церкви заявив на камеру, що був найнятий на стороні опозиції й не бив журналістку Сніцарчук, а захищав її.

«Я спортсмен, а нині спорт в Україні мало оплачується або взагалі не оплачуваний, і спортсмени шукають, як заробити гроші», — розповів «браток», який у ці дні став в Україні зіркою №1. За його словами, «наше завдання було стояти на стороні опозиціонерів, дивитися за громадським порядком», починаючи з Європейської площі, де він із хлопцями «прикривали хвости» під час старту опозиційного маршу. Платня за день нібито становила 250 гривень. А на Михайлівській площі бійка сталася нібито «помилково», коли Титушка і компанію почали провокувати й обзивати «різні люди та дуже багато журналістів». Ольгу Сніцарчук Румин, за його словами, не бив, а «просто рукою відштовхнув так, щоб не було ніяких зайвих рухів», і потім побачив, «як ця панянка просто спіткнулася й упала».

Титушка таки затримала мілі­ція. Під час паралельного із журналісткою Сніцарчук допиту вчора він повторив сказане для інтернету та... запропонував Ользі спортклуб, аби навчилася прийомчиків самозахисту.

Незручні запитання — без відповіді

Міністр Віталій Захарченко з трибуни ВР фактично повторив версію, озвучену Титушком нібито перед затриманням на випадок «якщо зі мною щось трапиться». Депутати з опозиційних фракцій у коментарях «УМ» висловлюють переконання: як влада використала Румина 18 травня, так використовує й надалі, схиливши «гопника» до фальшивого зізнання про його рекрутування опозицією. Утім притягти представників влади до відповідальності за такі маніпуляції неможливо.

«Він (Титушко) каже, що його за гроші найняли охороняти безпеку при проведенні опозиційного мітингу. Ми розберемося з усіма, хто цю провокацію зробив у центрі міста Києва», — пригрозив Захарченко з трибуни, переводячи стрілки на опозицію. Водночас міністр сказав, що «правоохоронці зроблять усе можливе для відновлення конституційних прав журналістки Сніцарчук».

За версією Захарченка, бронеавтомобіль, через який сталася бійка, заїхав у центр міста нібито теж найнятий опозицією і мав «білі прапори, за зовнішніми ознаками схожі на прапори ВО «Батьківщина». А представники полку ДПС ДАІ надалі «розпочали його супроводження до Шевченківського райуправління».

На незручні запитання міністр просто не відповідав. Чому — в умовах блокування центру Києва він будь–яких інших авто — БРДМ вільно кружляв навколо мітингів упродовж двох годин? І про «братків» Титушка. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив: «Два роки поспіль опозиція повідомляє про білоцерківське злочинне угруповання. В 2010 році вони брали участь у зриві виборів до місцевої ради у Василькові. Це саме ті «спортивні журналісти», які брали участь у силових акціях на виборчих дільницях, зривали вибори в Боярці, у Вишневому, в Обухові, брали участь у виселенні вчительки Ніни Москаленко. Це люди, які тренуються на базі спортзалу міжрайонного управління МВС, де керівником — полковник Гребенников, у Білій Церкві».

«Хто, де займається, в якому залі — не має жодного відношення до того, хто їх найняв за гроші. І взагалі, я хотів би свою точку зору висловити: пора закінчувати на мітинги людей за гроші наймати», — відповів Захарченко під оплески «регіоналів». На його підтримку депутатка Інна Богословська штовхнула полум’яну промову про загрозу фашизму зі словами: «Як фашисти [під час війни] штрикали металевими штиками в сіно і шукали мирних мешканців, так «свободівці» штрикали в БТР, де були живі люди».

Крім іншого, Захарченко не відповів на питання Тягнибока про прослуховування його телефонів. «З вуст міністра прозвучало, що я приїхав з вулиці Михайлівської. Насправді є безліч свідків, які бачили, що на мітинг я приїхав до перехрестя Хмельницького і Пушкінської. Я вийшов із машини на Пушкінській. Але перед тим за 5 хвилин подзвонив до Андрія Іллєнка, який відповідальний за нашу акцію, і по телефону йому сказав, що приїду з вулиці Михайлівської. Це означає, що наші телефони прослуховують, що інформацію міністру та його підлеглим «підігнали» не по факту, а за підслухованими розмовами по телефону!» — констатував лідер «Свободи».

Опозиціонери оточили трибуну з вигуками «Ганьба!» і «Відставка!», але, визнають вони самі, «риба гниє з голови», і за нинішніх владних розкладів реалізувати відставку будь–кого з членів уряду без згоди Президента — нереально. «Закликаю вас зійти з цього шляху, бо ви сьогодні сидите на діжці з бензином і граєтесь в сірники. Згадайте Коліївщину, згадайте Холодний Яр», — налякав владу «свободівець» Андрій Іллєнко.

Тепер «Батьківщина» викликає для звіту Генпрокурора й голову СБУ.

А ТИМ ЧАСОМ...

Як повідомляла «УМ», 18 травня після мітингу опозиції «Беркут» демонтував 20 наметів, які встановили активісти руху «Спільна справа» на Софійській площі, побивши їхніх власників. За встановлення наметів активістів учора ще й оштрафували на десять неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Відповідне рішення ухвалив Шевченківський райсуд Києва за ст.185 КУпАН («Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції»).