Туристів знову налякали

21.05.2013
Туристів знову налякали

Задимлені вулиці Туніса. (Рейтер.)

Після «Арабської весни» Туніс, у якому, власне, й зародилася хвиля революцій, що два роки тому сколихнула Північну Африку і Близький Схід, марно намагається повернути потік туристів на «дореволюційний» рівень. Хоч як нинішня влада запевняє, що в країні все спокійно, обережні іноземці все частіше воліють обирати інші напрямки. І останні події в цьо­му сенсі знову туніській туристичній індустрії не на користь.

Як повідомляє «Євроньюз», минулих вихідних у столиці країни, місті Туніс, відбулися сутички ультраконсервативних мусульман–салафітів із поліцією. У заворушеннях загинув 27–річний прибічник салафітів, ще десятки людей, зокрема й 11 поліцейських, зазнали поранень. Кілька сотень радикальних ісламістів палили автомобільні шини, споруджували барикади, жбурляли у поліцейських каміння. Охоронці правопорядку відповіли сльо­зогінним газом та гумовими кийками.

Незважаючи на протидію правоохоронців, над однією з поліцейських дільниць салафіти зуміли зірвати державний прапор Тунісу і встановити чорний стяг терористичної організації «Аль–Каїда». Раніше туніська влада заборонила рухові «Ансар аш–Шаріа», який відкрито підтримує «Аль–Каїду», проводити свій з’їзд. Однак салафіти вирішили все ж вийти на вулиці столиці та Кайруана, що на північному сході Тунісу.

«Ансар аш–Шаріа» стала великою проблемою для туніського уряду, який сформували помірковані ісламісти з партії «Еннахда». Прем’єр–міністр Алі аль–Арейд назвав цю організацію загрозою національній безпеці. Більшість тунісців також засу­джують виступи радикальних ісламістів.

За повідомленнями агенції «Франс пресс», учора окремі сутички салафітів із поліцією ще тривали. Особливо «гарячі» райони столиці контролюють військові гелікоптери. Із січня 2011 року, коли було повалено режим багаторічного президента Зіна аль–Абідіна бен Алі, в Тунісі діє надзвичайний стан.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Єгипті також не все спокійно. Як повідомляють місцеві ЗМІ, вчора єгипетська армія відправила на Синайський півострів десятки танкових тягачів, танки та іншу важку військову техніку. Колона вирушила в район Шейх Зуайд, де, ймовірно, переховуються бойовики, які минулого четверга викрали трьох офіцерів єгипетської поліції і чотирьох військовослужбовців армії. В обмін на заручників нападники вимагають звільнити ісламських радикалів, які перебувають у в’язницях Єгипту. Станом на вчора армія заблокувала всі під’їзди до Шейх Зуада, в небі над районом кружляли військові літаки.

Захоплення заручників на Синайському півострові, де, зокрема, розташовані популярні курорти Шарм–ель–Шейх, Таба і Дахаб, почастішали після повалення 2011 року президента Хосні Мубарака.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>