На втіху Кадирову

17.05.2013
На втіху Кадирову

Жерар Депардьє в гостях у Рамзана Кадирова. Фото з сайта russian.rt.com.

Колишня гордість Франції, а тепер громадянин Росії Жерар Депардьє зніметься у двох фільмах у Чечні і заплатить податки від отриманих гонорарів за місцем прописки — у Мордовії, стверджує агенція «Франс пресс» із посиланням на міністра культури Мордовії Валерія Маресьєва. До слова, міністр також повідомив, що невдовзі в столиці республіки Саранську відкриється культурний центр імені Депардьє.

За даними Маресьєва, зйомки першого з цих фільмів, кримінального трилера «Бірюза» (Turquoise), в якому партнеркою Депардьє буде британська акторка Елізабет Герлі, відбуватимуться у Москві та Грозному. А в другій стрічці, під назвою «Серце батька», актор нібито зіграє першого промосковського президента Чечні Ахмада Кадирова, який займався відбудовою своєї республіки після того, як вона була зрівняна з землею військами його московських патронів.

Кадиров–старший загинув 9 травня 2004 року: почесну трибуну стадіону «Динамо» в Грозному, де перебувало найвище керівництво Чечні включно з президентом, під час концерту до Дня Перемоги висадили в повітря члени угруповання Шаміля Басаєва.

Із нинішнім главою Чеченської республіки, сином покійного Ахмада Рамзаном Кадировим, Депардьє перебуває у найкращих взаєминах. У лютому він уже вдруге на запрошення відвідав Чечню на запрошення свого друга, який принагідно присвоїв кіноактору звання «Почесний громадянин Чеченської Республіки». Тоді Жерар, який, нагадаємо, втік із Франції, аби не платити запроваджені соціалістичним урядом високі податки, заявив: «Я хочу зняти тут кіно, показати, що у Грозному можна робити фільм, великий фільм... Я впевнений, що тут живуть щасливі люди. Щоб так співати та танцювати, як це роблять чеченці, потрібно бути по–справжньому щасливим».

Водночас неназваний речник міністерства культури Чечні у коментарі РІА «Новості» заявив, що насправді йдеться про один і той самий фільм — на початковій стадії він називався «Серце батька», а пізніше був перейменований у «Бірюзу». І в ньому справді зіграють Герлі та Депардьє, але про Кадирова в стрічці не йдеться.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров, який є ще й затятим блогером, опублікував у фото­блозі Instagram знімок, на якому він зображений разом із засудженим співучасником резонансного вбивства вболівальника «Спартака». У коментарі Кадиров повідомив, що мешканець Наурського району Бекхан Ібрагімов особисто поскаржився йому на хабарництво з боку співробітників Федеральної міграційної служби Росії в регіоні. Чеченський очільник із гордістю повідомив про те, що особисто провів розмову з корупціонером і звільнив його.

Ібрагімова було засуджено у 2011–му на шість років в’язниці за причетність до вбивства вболівальника ФК «Спартак» Юрія Волкова. Він загинув від ножового поранення іншого підсудного, але бійку вбивця спровокував разом з Ібрагімовим, який, у свою чергу, завдав ножових поранень супутникам Волкова. У січні 2012 року Верховний суд РФ пом’якшив покарання засудженим у зв’язку з новими поправками до Кримінального кодексу. Водночас офіційних повідомлень про те, що Ібрагімова звільнили з в’язниці, не було.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>