Депресивне євро

17.05.2013

Останні дані про стан економіки в країнах Європи невтішні: рецесія у зоні спільної євровалюти триває, повідомляє «Євроньюз» із посиланням на звіт «Євростату» за перший квартал цього року. Рецесією вважається стан, коли економіка скорочується два квартали поспіль. У єврозоні, до якої входять 17 країн, рецесія триває вже впродовж шести кварталів, тобто півтора року. За перші три місяці 2013–го європейська економіка загалом упала на 0,2%. Порівняно з відповідним періодом минулого року, падіння становить 1%. Для такої гігантської спільноти, як єврозона, це дуже багато.

ВВП єврозони перейшов у мінус з останнього кварталу 2011 року і дуже суттєво впав в останньому кварталі 2012–го. Попри незначне покращення, виробництво досі не вийшло в плюс. Колишній глава Європейського центрального банку Жан–Клод Тріше говорить, що для зміни ситуації в позитивний бік треба передусім повернути довіру інвесторів. На даний час Європа переживає найдовший період рецесії після запровадження євро 1999 року.

Оскільки рецесія триває, незважаючи на урізання бюджетних видатків, оглядачі звертають увагу на те, що, можливо, кардинальні скорочення соціальних виплат не є аж таким ефективним методом боротьби з кризою.

Населення єврозони становить 340 мільйонів осіб, з них 19 мільйонів — наразі безробітні. Якщо минулого року загальний рівень безробіття в зоні євро становив 11,4%, то цього року очікують його зростання до 12,2%. Найгірша ситуація — в Греції та Іспанії, де частка безробітних становить 27% працездатного населення. У Франції безробіття становить 10,6%.

Французька економіка вже другий квартал поспіль перебуває у стані падіння на рівні 0,2%. Президент Франсуа Олланд сподівається(!) на нульове зростання економіки цього року. Тобто застій уже вважатиметься великим досягненням — аби не падіння.

У найбільш благополучній Німеччині в першому кварталі очікували зростання економіки на 0,3%, а насправді воно становило лише 0,1%. Статистичне бюро цієї країни повідомило, що впродовж останнього року німецька економіка «усохла» на 1,4%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>