«Гроші заплатила Вона»

17.05.2013
«Гроші заплатила Вона»

Заяви Петра Кириченка в київському судi лунали з телеекрана. Фото УНІАН.

До пізньої ночі позавчора тривав дистанційний допит Петра Кириченка — основного свідка Генпрокуратури у справі про вбивство нардепа Євгена Щербаня. Колишній партнер екс–Прем’єра Павла Лазаренка свідчив проти екс–Прем’єра Юлії Тимошенко, яку обвинувачують у замовленні вбивства донецького бізнесмена у 1996 році. Нагадаємо, що громадянин США Кириченко свідчив Феміді на території українського консульства у Сан–Франциско, а учасники процесу в Києві ставили йому запитання в режимі відеоконференції.

Кириченко заявив, що особисто допоміг Лазаренку зустрітися з Олександром Мільченком на прізвисько «Матрос» у Пущі–Водиці під Києвом. Павла Івановича турбувала загроза життю Юлії Володимирівни, якій підклали тортик із «привітом iз Донбасу» (за словами Кириченка, «Лазаренко мав із нею інтимні стосунки, і вона на нього сильно впливала»). Тож він попросив знайти людину, яка вирішить проблему зi Щербанем. Свідок не виключає, що мотивом організації вбивства міг бути й недопуск корпорації «ЄЕСУ» до поставок газу на Донбас.

Саме «Матроса» слідство вважає виконавцем убивства депутата. На той час він нещодавно звільнився з тюрми, де відсидів 15 років, але не втратив вплив у кримінальному світі. «Після цього Лазаренко попросив мені перерахувати «Матросу» три мільйони, сказавши, що Юля заплатить, а потім попросив перевести готівкою півмільйона доларів. Тоді я думав, що це на захист Тимошенко, але пізніше я зрозумів, на що були гроші», — розповiв Кириченко з–за океану. І додав, що Мільченко йому не раз телефонував, обурюючись, що замовники не переказують гроші. Від нього ж він нібито й дізнався, що йшлося про оплату за вбивство Щербаня.

За словами свідка обвинувачення, Леді Ю спочатку казала, що в нардепа було багато ворогів, і не факт, що його вбили саме кілери «Матроса». «Зрештою вона сказала, що заплатить», — свiдчить Кириченко. — Мені відомо від Лазаренка, що гроші заплатила Тимошенко».

Утім на запитання захисників Тимошенко свідок Кириченко або давав плутані відповіді щодо дат перерахунків коштів, або взагалі посилався на ст. 63 Конституції, яка дає право не свідчити проти себе. Таким чином він проігнорував запитання, чи тиснули слідчі прокуратури на нього та його родину під час арешту дружини Ізабелли в Києві. Вирішив не відповідати на запитання про арешт його майна і порушені проти нього справи, а також про те, що потім це майно йому повернули після свідчень проти Тимошенко. Не відповів Кириченко і на запитання, чи вважає він себе тим, хто сприяв убивству Щербаня, знайомлячи замовників із виконавцем та передаючи гроші.

Прокурор Олег Пушкар лишився задоволений допитом Кириченка — мовляв, «більш однозначного свідка вигадати важко». «І всі спроби захисту збити його з пантелику не отримали результату. Він однозначно сказав, хто замовник і звідки прийшли гроші», — наголосив Пушкар. Прокурор не бачить підстав звинувачувати Кириченка у сприянні при підготовці злочину, бо спочатку він нібито не знав про призначення оплати.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

До кінця травня Павло Лазаренко може вийти з американського СІЗО й отримати право тимчасового проживання на території США. Так вважає заступник голови партії «Громада» Олег Оленюк. Після відбування строку за фінансові махінації в американській в’язниці 1 листопада 2012 року Лазаренка запроторили до міграційного ізолятора в каліфорнійському містечку Аделант.