Антиоксиданти на нашому столі

16.05.2013

Нутрацевтика — наука про смачне і корисне

Так, як українці шанують свої сало і горілочку, так жителі Середземномор’я поважають рідні олію і вино. Але користь для здоров’я від останніх, і це науково доведено, значно більша. Населення шістнадцяти країн, що називають себе народами Середземномор’я, на 60 відсотків менше має серцево–судинних недугів, ніж решта жителів планети. Оливкова олія, яку вони щоденно споживають, містить корисні й «правильні» жири, необхідні для нашого організму, у тому числі природні речовини, що за своїми властивостями близькі до материнського молока. Ця олія багата антиоксидантами, і її споживання знижує ризик захворювання деякими видами раку. Така олія — по суті, фруктовий сік, і тому вона має абсолютно інші біологічні властивості, ніж олія, вичавлена з насіння. А ще середземноморці більше за інших п’ють сухе вино. Користь від червоного та білого навіть стала підставою для створення нової науки — нутрацевтики. Це напрям, що вивчає фармакологічні властивості поживних речовин. У червоному міститься багато расвератролу, що сприяє руйнуванню холестиринових бляшок, попереджує втрату слуху, не шкодить діабетикам, а біле — корисне як противірусний засіб, вважає італійський фахівець Жерардо Антельмо, представник консорціума Еxtra Virgin Lametia DOP, який приїждав з колегами в Україну на запрошення культурно–ділового центру Casa Italiana.

Інвестиції у здоров’я

Сучасники, які сповідують найбільшу цінність — здоров’я, сьогодні пропагують особливу систему використання олії, надаючи перевагу витратам на здорові харчі, а не на ліки. Мода ковтати ложку маслинової олії натщесерце, щоб почистити жовчні протоки, спеціально збалансоване меню, де здебільшого присутні дари моря, зернові та рослинні продукти, приправлені такою ж олією, побудова дитячого раціону з обов’язковою присутністю оливкової олiї, щоб стимулювати ріст кісткової тканини та зміцнення нервової системи — все це є інвестиції у здоров’я. Дієтологи одностайно визнають, що олеїнова, лінолева та ліноленова кислоти, що містяться в оливковій олії, вкрай необхідні нашому організму. Тому ця олія ідеальна для приготування щоденних страв, при дотриманні дієти, у косметології.

На щастя, сьогодні торгівля надає нам широкий асортимент видів олії, вироблених у будь–яких країнах, із різноманітних порід оливок, з великим вибором цін. Як не розгубитися у морі пропозицій і що треба знати, аби не дарма витратити гроші, купуючи необхідне?

Фахівці вважають, що серед багатьох виробників оливкової олії італійська —найкраща. Як аргументи приводять кліматичні переваги (сприятлива температура і вологість), наявність чотирьохсот видів оливок для переробки (в Іспанії —лише 15), вікові традиції виробництва, що передаються з діда–прадіда, та й саму конкуренцію між майстрами всередині країни, яка підвищує якість продукту.

В Італії використовують дороговартісне обладнання для приготування олії, але при зборі оливок застосовують і ручну працю. Чатують, щоб не прогавити момент дозрівання плодів, урожай має бути від насиченого зеленого до чорного кольору, його необхідно переробити протягом кількох годин. Якісна олія коштує в Італії не менше шести євро за пляшку.

Шпаргалка — на етикетці

Щоб зрозуміти, яка олія стоїть на полиці супермаркета, треба розібратися з інформацією на етикетці. Термін virgin означає повністю натуральний продукт, зроблений винятково механічним способом. Його зазначають тільки на нерафінованій оливковій олії, отриманій методом пресування, без застосування хімікатів. Ця олія містить корисні речовини, необхідні для профілактики різних захворювань і підтримки краси. Процес виробництва оливкової олії virgin включає промивання і сушку оливок, віджимання плодів на центрифузі і фільтрацію отриманої олії.

Найкраща оливкова олія екстра–класу має позначення extra virgin і виробляється в результаті першого холодного віджимання при температурі не вище 27 градусів. Низькі температури не впливають на якість олії, а високі її «убивають». У ній кислотність не повинна перевищувати 0,8 відсотка, адже чим нижчий цей показник, тим вищою вважається якість «рідкого золота». Саме в extra virgin містяться жири омега–6 і омега–3. Велика кількість антиоксидантів, як було зазначено, запобігають небезпечним хворобам, зміцнюють імунну систему, сприяють розвитку статевих гормонів.

Краща з кращих — марочна оливкова олія extra virgin, додатково маркується D.O.P — denominacion de origen protegida. Це ексклюзивна олія, робиться з оливок, вирощених у певній географічній області, на певній території, що входить до Європейського реєстру, і розлита на місці виробництва. Марочна оливкова олія готується за найвищими стандартами і піддається постійним перевіркам iз жорсткими вимогами. Виключається копіювання подібної олії іншими виробниками, і її ціна вища за інші.

 

Сам собі контролер

Дегустують олію, наливаючи у невелику склянку, зігрівають у долонях і вдихають. Запах має нагадувати аромат оливок. Кінчиком язика смакують олію, наче розсмоктують її, при цьому можна відчути гіркуватий, солодкуватий, солонуватий або кислуватий смак. Дефектами олії є водянистість, оцтовий чи металевий присмак, згірклість. Колір оливкової олії варіюється від ясно–золотого до темно–зеленого. Він залежить від сорту оливок і способу обробки. Проте навчитися оцінювати «рідке золото» за допомогою органолептики — справа довгих років тренування. Нею оволодівають професіонали.

Любителі ж можуть протестувати оливкову олію «на натуральність» у домашніх умовах. Її поміщають у холодильник на два–три дні, якщо з’явиться білий осад — стеарин, — зроблено правильний вибір. При кімнатній температурі оливкова олія знову набуває первинної прозоростi. Є декілька основних правил її зберігання. Пляшку завжди потрібно щільно закривати. Тримати оливкову олію слід у темному місці, але не в холодильнику. І навіть якщо пляшка з темного скла, її все одно ставлять у закуток, подалі від джерел тепла. Зберігати відкорковану олію, дотримуючись усіх перерахованих умов, можна впродовж місяця. Цей термін — межа, коли продукт у відкритому вигляді зберігає свої корисні властивості, тому треба враховувати при покупці ємність, щоб реалізувати протягом цього часу «дар Афродіти». Саме ця богиня, за переказами, подарувала людству оливкове дерево і навчила його добувати цілющу олію.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>