«Фашисти заважають «пакращенню»!»

16.05.2013
«Фашисти заважають «пакращенню»!»

Сумські бюджетники на «антифашистській» акції. Фото «Чорного комітету».

Позавчора й учора в багатьох областях України відбулися так звані «антифашистські» мітинги, організовані Партією регіонів у тісній співпраці із владою. Ці акції є своєрідним прологом до суботнього «антифашистського маршу» в Києві, який влада протиставить фінальному мітингу опозиційної акції «Вставай, Україно!»

За даними «УМ», на провладний мітинг у місті Українка на Київщині, що почався вчора ввечері, майже з усіх райцентрів області звезли автобусами працівників бюджетної сфери. Норма — 200 людей із кожного району. Приблизний виїзд «антифашистів», котрі насправді є залежними від влади бюджетниками, був призначений на 14:00. Тобто відсіч опозиції давалася за рахунок робочого часу «представників громади Київщини».

А в Полтаві біля Меморіалу солдатської слави кілька тисяч так само змушених бюджетників та інших залучених владою осіб відмітингували ще вдень. Як і в більшості регіонів, акцію очолив голова облдержадміністрації, він же керівник обласної організації Партії регіонів. Олександр Удовіченко сказав: «Реалізація ідеології нацизму й фашизму на практиці — расизм, антисемітизм, шовінізм — призвела до скоєння жахливих злочинів проти людства й були засуджені Нюрнберзьким трибуналом». Під ці обвинувачення промовці «підшили» не тільки ВО «Свобода», а й — щоб ударити по всій опозиції — Народний рух України, Конгрес українських націоналістів, навіть УНП, які «останнім часом намагаються відродити зручну для них радикальну ідеологію й виступають за неонацизм і політичний екстремізм».

«На знак безперервної естафети пам’яті молодь під час мітингу розгорнула георгіївську стрічку — символ Великої Перемоги», — це речення із повідомлення УНІАН особливо зворушує. При цьому не зовсім зрозуміло, чому провладним «антифашистам»­ не вистачило для таких демонстрацій 9 травня.

У Сумах до меморіалу Слави зігнали також переважно бюджетників, видавши їм, крім відгулів, надувні кульки з зображенням синьої руки, що розбиває свастику. Представники ВО «Свобода» пікетували цей захід із плакатом «Фашисти заважають пакращенню!» А представники «Чорного комітету» поширили серед натовпу листівки «5 ознак фашизму», у яких ішлося про те, що саме політика Партії регіонів найбільш схожа на фашизм у сучасній Україні.