«Залізна» зелень

15.05.2013
«Залізна» зелень

Найбільше вітамінів і корисних речовин залишається у свіжій зелені. Фото з сайта nata-fishgirl.blogspot.com.

Якщо хочеш бути здоровим — їж побільше зелені, овочів і фруктів! Цю прописну істину засвоїла, напевно, більшість людей. Тільки весною, коли не дозріли яблука у саду, а на городі ще тільки починають сходити огірки, харчуватися правильно складно. Рятівником може стати дещо не дооцінений багатьма українцями шпинат. Листочки цієї рослини просто універсальні: доречні у супах, салатах, гарнірах, м’ясних, грибних і рибних стравах.

 

Їжте шпинат — краще бачитимете

Батьківщиною шпинату вважається Персія. В Європу прибув із маврами ще у IX столітті. Але рослину дуже довго не могли «розпробувати». Популярним шпинат, розрекламований американця­ми, стає уже аж після Другої світової війни. Тоді був досить відомим мультяшний герой моряк Папай. Він завжди мав про запас консервну банку зі шпинатом. Перед кожним двобоєм із супротивником він миттєво спустошував її, а після цього перемагав.

Дуже люблять шпинат французи й італійці. У Франції шпинат вирощують усюди, де тільки можливо, і кладуть його практично у всі види страв. Це від французів рослина отримала «титули»: король і мітла для шлунка. Шпинат можна вживати регулярно і практично в необмежених кількостях, адже він добре перетравлюється і швидко засвоюється в організмі.

Причин готувати страви зі шпинатом немало. По­перше, це чудове джерело заліза, що необхідне для утворення в організмі людини достатньої кількості гемоглобіну, який забезпечує киснем всі клітини організму та входить у склад системи, що відповідає за вироблення енергії та обмін речовин (надважливо для жінок, дітей і підлітків). Також шпинат містить лютеїн та інші речовини, що захищають нервові клітини і запобігають виникненню таких захворювань, як дистрофія сітківки. Тому страви з зеленим листям рекомендовані тим, хто багато працює з комп’ютером. Ще у шпинаті є рекордна кількість вітаміну К, що впливає на міцність кісток, і йод, необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози. У величезних кількостях — вітаміни С, Е, фолієва кислота, цинк, магній та калій.

Від найпростішого до складного

Один iз найпростіших і водночас найкорисніших сніданків — це змішаний з дрібно нашаткованим молодим шпинатом свіжий вершковий сир, приправлений сіллю (каперсами), перцем і кількома краплями оливкової олії. Також день можна почати з яєшні зі шпинатом. Пригоршню помититих і висушених паперовим рушником листочків треба покришити, потушкувати, помішуючи, на олії чи вершковому маслі 3­4 хвилини, посолити­поперчити і залити збитими 2­3 яйцями (якщо любите — з додаванням молока).

Дуже швидко можна приготувати гарнір до м’ясних або рибних страв — шпинат по­італійськи. На сковорідку треба влити ложку оливкової олії і розігріти. Додати 2­3 дрібно порізані зубчики часнику. Він має наситити запахом олію, але не підгоріти, бо тоді шпинат гірчитиме. Насамкінець викладаємо у сковороду 3­4 пригоршні свіжого шпинату і тушкуємо, помішуючи, хвилин 5. За смаком солимо і перчимо.

Якщо хочете смакувати складніші кулінарні шедеври власного приготування — вибирайте. Гнізда зі шпинатом — це паста (макаронні вироби), що продається ніби скрученою, фіделліні (Fidellini). На 2 порції потрібно її 250 г (4 гніздечка), пучок шпинату (близько 150 г), 100 г твердого сиру, зубчик часнику, 3 столові ложки сметани, 2 — олії (краще оливкової), 20 г вершкового масла, трохи приправи до спагетті та макаронів, орегано, за смаком сіль і чорний мелений перець. Пасту (ні в якому разі не намагайтеся її розкрутити) викладіть у глибоку сковорідку і залийте окропом, щоб він покрив макаронні вироби. Додайте приправу для макаронів, сіль, вершкове масло і готуйте на невеликому вогні під закритою кришкою близько трьох хвилин, тоді акуратно переверніть гнізда і готуйте ще стільки ж часу. Швиденько розігрійте на іншій сковорідці оливкову олію, додайте подрібнений шпинат і тушкуйте до розм’якшення, 3­4 хвилини. Посоліть, поперчіть, додайте розчавлений у пресі часник і додайте сметану. Потім у готові гнізда, всередину, викладіть шпинат. Насамкінець зверху акуратно потрусіть потертим твердим сиром, накрийте кришкою і потримайте страву на вогні кілька хвилин, поки він не розплавиться.

Щоб зготувати рис зі шпинатом, беріть склянку рису (250 г), 3 столові ложки оливкової олії, 100 г шпинату, суміш італійських трав, сіль, перець.Спочатку 2­3 хвилини легенько смажимо шпинат на олії у глибокій сковорідці і всипаємо туди промитий рис. Наливаємо 500 мл окропу. Присмачуємо сіллю (десь половину чайної ложки) й іншими спеціями. Зменшуємо вогонь до мінімуму, легенько перемішуємо, щоб рис рівномірно розподілився між шпинатом, накриваємо кришкою і залишаємо хвилин на 15—20. (Якщо вміст сковорідки збиватиметься до країв — акуратно його поправляємо). Страва готова, коли рис повністю вбере у себе воду.

Смачна дієтична страва — печериці зі шпинатом. Для приготування потрібно: по 200 г печериць і шпинату, 3 столові ложки олії, одну — кетчупу, зубчик часнику, 12­15 маленьких сухариків. Печериці помити, почистити, дрібно порізати та обсмажити на олії 4­5 хвилин. Додати шпинат (можна заморожений). Протушити ще стільки ж часу, додати дрібно нарізаний часник та кетчуп. Посолити та поперчити за смаком. Потушквати ще пару хвилин. Насамкінець на тарілку викласти сухарики (можна зробити домашні або взяти магазинні), а зверху викласти ще теплі гриби з шпинатом.

З апельсинами і полуницями

Просто шпинатом чи у поєднанні з чимось виразнішим за смаком можна нафарширувати м’ясо. Один з таких прикладів — філе індика чи курки з апельсинами і шпинатом. Потрібно: 600 г м’яса (м’ясо iндички — це буде цільний шматок, курятина — 2 філе), апельсин, 50 г твердого сиру, 100 г шпинату, 2 столові ложки панірувальних сухарів, за смаком сіль, перець, орегано і карі. Індиче філе розріжте вздовж на два шматки, курячі цілими розкладіть пластом на дошці. Акуратно відбийте філе, щоб шматки лишалися цілими, без дірок. Далі м’ясо посоліть, поперчіть, посипте орегано і залиште замаринуватися на 20­30 хвилин. Тим часом почистіть апельсин і поріжте на невеликі шматки. Сир поріжте на тонкі пластинки або по­тріть. Шпинат потушкуйте у розігрітій сковорідці 4­5 хвилин на олії. Потім відбите філе посипте сухарями і викладіть шар апельсинів, далі — сир, а потім шпинат. Скрутіть тугий рулет, для певності перев’яжіть ниткою, а зверху посипте карі. Загорніть рулет у фольгу і поставте в розігріту до 180­200 градусів духовку. Випікайте 30­40 хвилин, тоді відкрийте фольгу і випікайте у розгорнутому вигляді ще хвилин 5­10. Дайте трохи охолонути, бажано — під пресом. Потім нарізайте рулет і усіх пригощайте.

Салат святковий зі шпинату і полуниць — страва для гурманів. Для приготування потрібно: 150 г молодого шпинату, 6 полуниць, пригоршня мигдалю, столова ложка масла, по 2 — насіння сезаму, цукру та яблучного оцту, 3 — олії, по 0,25 чайної ложки паприки та барбекю­соусу, столова ложка дрібно нарізаної цибулі. Спочатку треба на середньому вогні розігріти на сковорідці масло і за пару хвилин обсмажити до золотистого кольору порізаний мигдаль. Поки він холоне, в окремій посудині змішати сезам, цукор, оливкову олію, оцет, паприку, барбекю­ соус і цибулю. У великій мисці акуратно поєднати порізаний чи руками порваний шпинат, четвертинки полуниці і мигдаль. Зверху полити заправкою й акуратно перемішати, поставити у холодильник на 10­15 хвилин.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>