Поцілунок 50–річної давнини

15.05.2013
Поцілунок 50–річної давнини

Національні павільйони вишикувалися біля Палацу фестивалів та конгресів вздовж набережної Круазет. Праворуч — український.

Сьогодні по червоній килимовій доріжці до Палацу фестивалів у французькому Канні пройдуть всі зірки — і справжні, і просто блискучі. Увечері — офіційне відкриття 66–го фестивалю, одного з найпрестижніших кінофорумів світу. Ведучою церемонії цьогоріч буде чарівна Одрі Тоту. Журі, як відомо, очолить Стівен Спілберг. А відкриє Канн позаконкурсний показ стрічки «Великий Гетсбі» База Лурмана з ді Капріо в головній ролі. Гігантські постери фільму вже тиждень прикрашають усе курортне містечко. Кращої реклами не вигадати.

За «Золоту пальмову гілку» змагатимуться 19 картин знаних режисерів, зокрема, «Венера в хутрі» Романа Поланскі, «За канделябрами» Стівена Содерберга, «Небраска» Александра Пейна, «Всередині Льюїна Девіса» братів Коенів, «Краса невимовна» Паоло Соррентино, «Молоді та милі» Франсуа Озона, «Боргман» Алекса ван Вармердама. А програму «Особливий погляд» відкриє стрічка Софії Копполи «Елітне товариство». Нагадаємо, що українські стрічки не потрапили в конкурсну програму і будуть представлені в українському павільйоні, 12 наших стрічок покажуть лише в конкурсі короткометражок. До речі, український павільйон серед вервечки національних павільйонів розташувався праворуч від фестивального Палацу, передостаннім, поруч iз виходом на пляж.

Символічною світлиною 66–го кінофестивалю в Каннi став красивий культовий кадр iз фільму Мелвілла Шевелсона 1963 року «Новий вид кохання»: поцілунок Джоан Вудворд та Пола Ньюмана. У такий спосіб, кажуть організатори фестивалю, вони хотіли віддати данину померлому п’ять років тому режисерові, «власнику найбільш блакитних очей в історії кіно», та висловити захоплення його дружиною — героїнею цього кадру пані Вудворд.

 

З ІСТОРІЇ

Каннський кінофестиваль постав як незаангажована альтернатива Венеціанському в роки войовничого нацизму. Ідея створити такий кінофорум зародилася в міністра освіти Франції Жана Зея у 1938 році, коли у Венеції перемогу було віддано стрічці «Олімпія» Лені Ріффеншталь, талановитому і досить ненав’язливому, але все–таки піару Гітлера. Уперше Каннський фестиваль мав відбутися у 1939 році, але цьому завадила війна. Відтак стартував Каннах вже після Другої світової, 20 вересня 1946 року.