Бібліотечний компроміс

08.05.2013

У лютому «УМ» писала про проблеми, що виникли в Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І. Франка. Через відповідний наказ Міносвіти під скорочення потрапило 43 працівники, що спричинило б закриття цілих відділів. Наприклад, відділу реставрації, який лише нещодавно з’явився і допоміг бібліотеці відродити не одну старовинну книжку. Директор бібліотеки і весь колектив забили на сполох, зверталися в усі можливі інстанції. Зрештою, компромісу таки досягли, але навряд чи його можна вважати великою перемогою.

«У міністерстві нам пообіцяли збереження реставраційного відділу та трьох бюджетних ставок для його забезпечення, — розповідає «УМ» Василь Кметь, директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. І. Франка. — Так, з 1 березня було підписано наш штатний розпис, згідно з яким нам вдалося, окрім рекомендованих за наказом, зберегти вісім бюджетних та чотири з половиною позабюджетні ставки. Тобто це 12,5 ставки. Таким чином штат наукової бібліотеки становить 127,5 ставки, тож звільнити довелося вже не 43 людини, а 20. Головним здобутком можна вважати те, що вдалося зберегти основу структури бібліотеки, тобто її провідні відділи».

Але радість від відвойованих ставок затьмарює той факт, що й без того невисокі зарплати фахівців стали ще мізернішими. Так інженери–комп’ютерники за оплатою праці стоять нижче, ніж бібліотекарі без категорії. Для порівняння, прибиральниця має четвертий тарифний розряд, інженер — шостий, а бібліотекар без категорії — восьмий.

Окрім того, постанова Кабінету Міністрів від 2009 року про нарахування 50–відсоткових надбавок бібліотечним працівникам передбачала відповідний реєстр працівників, укладений ще в 2005 році і до цього реєстру «прив’язані» виплати. «Зараз виходить так, що штатний розпис відкоригований, а того реєстру ніхто не коригував, — пояснює Василь Кметь. — Тож частина працівників усе одно не потрапляє під ті 50–відсоткові надбавки. Зниження тарифного розряду оплати праці ми змушені компенсовувати зусиллями університету, аби хоч якось заохотити людей». Як уже писала «УМ», усі проблеми бібліотеки могло б вирішити надання їй статусу національної. Над цим питанням наразі працюють, хоча й визнають — на швидке вирішення сподіватись не варто...