Черства паска — організму ласка

08.05.2013
Черства паска — організму ласка

Тривале обмеження в їжі небезпечно завершувати трапезою «по саму зав’язку». Фото з сайта lady.tochka.net.

«Хотілося схуднути, а вийшло... плюс шість»

Завершився Великий піст і православні святкують одне з найбільших релігійних свят — Великдень. Лікарі–дієтологи наголошують: тривале обмеження в їжі тваринного походження необхідно правильно завершити, аби різкі зміни в раціоні не позначилися на здоров’ї. Найголовніше правило виходу з посту — поступовість. Продукти, яких довго не було в раціоні, слід «повертати» потроху, «крок за кроком».

— Багато людей від самого початку неправильно сприймають саму ідею посту, — пояснює «УМ» столичний дієтолог Світлана Фус. — Справді віруючих людей, які розуміють істинну природу утримання в їжі, — небагато. І ці люди зазвичай знають, як вони мають харчуватися. А більшість хоче просто себе перевірити — зможу чи ні. Я, до речі, також колись три роки поспіль так себе «перевіряла». Інші вважають, що піст — це той період, коли найкраще худнути. Отже, людина виключає з раціону м’ясні і молочні продукти, яйця, але нічого адекватного взамін не дає. Раціон ґрунтується на кашах і булочках, хлібі — щоб утамувати постійне відчуття голоду. При цьому не додають до раціону ні соєвих продуктів, ні грибів — страв, що містять білок. Налягають на солодощі, адже це, мовляв, пісний продукт. Тож не дивно, що в результаті не те що не худнуть, — з посту дехто виходить із вантажем «плюс 5–6 кілограмів».

Харчування під час посту, як і поза ним, має бути чітко збалансоване. Кількість цукру і жиру треба витримувати в розумних пропорціях. Можна додати більше олії, горіхів, аби компенсувати брак жирів тваринного походження. «У нас великий вибір соєвих продуктів, які незамінні для тих, хто постує. 100 грамів курячого м’яса містить 20 г білка, а 100 г сої — 40 г білка, — нагадує Світлана Фус. — А ще ж є квасоля, горох, сочевиця. Існує «ідеологічна норма» спожитих страв і витрачених калорій. Якщо ми її перевищуємо — починаємо набирати вагу. Якщо ні — залишаємось у нормі».

Якщо правильно дотримуватися посту, то і виходити з нього легко — без голов­ного болю, втоми. «Вихід із посту має відбуватися з розумінням: святковий великодній стіл — це не останній шанс «наїстися на все життя», — каже фахівець. — Не можна допадатися до їжі, якої не споживали тривалий час. Рухатися треба маленькими кроками: щодня додавати по одному–два продукти, які були виключені з раціону в піст».

Свіжа випічка нехай зачекає

Дієтологи радять для початку вибирати білок, який легко засвоюється: яйця, рибу, мелене м’ясо. Недарма ж на святковому столі на чільному місці — великоднє яєчко. Але краще, якщо під час першої непісної трапези воно буде одне. Під час «розговіння» можна дозволити собі максимум 150—200 грамів м’яса за один прийом. Утримайтеся від калорійних соусів, зокрема майонезу. Алкоголь також слід вживати обережно. Аби краще підготувати шлунок до роботи, перед святковим столом (хвилин за 5 до початку частувань) можна випити грамів сто сухого вина. Якщо ви суворо дотримувалися посту, більше алкоголю на Паску вживати не варто, кажуть дієтологи. Інакше можна отруїти очищений рослинною їжею організм. Щоб білок краще засвоювався, додавайте в страви спеції — перець, імбир. Важку білкову їжу допоможе засвоїти зелень — петрушка, цибуля, кріп.

На думку фахівців із харчування, свіжу випічку на «голодний» після посту шлунок їсти також не варто (краще — кількаденної «витримки»). До великоднього столу можна подати легкий холодець, салат зі свіжих овочів, відварений розсипчастий рис, печену картоплю, нежирні страви, приготовані на пару.

Розширення м’ясного раціону краще починати з дієтичних продуктів — пісної яловичини, курятини. Не поспішайте відразу поєднувати м’ясні страви з грибами чи бобовими. З другого дня після посту включайте в раціон кисломолочні продукти — йогурт, кефір, ряжанку. Потім поступово додавайте до столу молоко, масло, сир, вершки. Ще один із важливих моментів під час виходу з посту — достатня кількість рідини. Дієтологи радять випивати в ці дні якомога більше води, вітамінних морсів, фруктових компотів.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Лікарі нагадують: неправильний вихід із посту може викликати загострення проблем із шлунком, спровокувати збій у роботі кишечнику, дисбаланс мікроелементів в організмі. Тож перший тиждень після Великодня дотримуйтеся таких правил:

* харчуйтеся маленькими порціями кожні 3–4 години;

* уникайте важкої їжі — пельменів, чебуреків, сала, шашликів, жирної свинини;

* відмовтеся від чипсів, горішків, локшини, цукерок, солодкого печива;

* краще почекати з кавою і газованими напоями;

* смажені страви, соління і маринади залиште на потім.