Війна за рамками кордонів

08.05.2013
Війна за рамками кордонів

Ізраїльський військовий на ознаменування припинення вогню між Ізраїлем і Сирією встановлює прапор своєї країни на окупованих Голанських висотах. Фото Рейтер.

Громадянська війна в Сирії ледве не вийшла за межі країни. Минулої неділі ізраїльська армія розгорнула дві батареї ППО «Залізний купол» поблизу сирійського кордону, а сирійське телебачення повідомило, що ракетні війська Сирії приведено до підвищеної бойової готовності для відбиття можливої інтервенції. Наземного вторгнення так і не сталося, але анонімне джерело в ізраїльському керівництві визнало, що по території Сирії справді було завдано два авіаудари.

В Ізраїлі запевняють: атакували склади зброї, які призначалися для ліванської організації «Хезболла». Натомість влада Сирії повідомила, що у ніч на неділю ВПС Ізраїлю завдали ракетних ударів по трьох військових об’єктах поблизу Дамаска. Агенція «Франс пресс» уточнює, що йдеться про військовий центр науково–дослідницьких розробок у Джамраї, склад боєприпасів та підрозділ ППО. Офіційно влада Сирії не повідомляла про кількість жертв цих бомбардувань, але Сирійська організація правозахисту заявляє про щонайменше 42 вбитих сирійських військовослужбовців та приблизно 100 зниклих безвісти.

Армія Ізраїлю повідомила, що з понеділка повітряний простір на півночі країни, який попереднього дня був закритий з огляду на загрозу воєнного конфлікту з Сирією, знову відкритий. Спершу польоти над північчю Ізраїлю було заборонено до 9 травня.

Генеральный секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Кі Мун закликав Ізраїль та Сирію до стриманості, аби уникнути подальшої ескалації конфлікту. Заступник глави сирійського МЗС Файсал аль–Мекдад однозначно наголосив, що Сирія вважає недільний напад Ізраїлю на дослідницький центр оголошенням війни. Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен попередив у Брюсселі під час зустрічі з комісією Європарламенту в закордонних справах, що військова інтервенція до Сирії мала б непередбачувані наслідки. І додав, що Альянс надзвичайно занепокоєний ситуацією в Сирії. Стало відомо, що y США розглядають можливість постачання зброї певній частині сирійської опозиції, і для цього можуть скасувати відповідну заборону. Нині Сполучені Штати надають повстанцям Сирії лише невійськову, гуманітарну допомогу. Вчора держсекретар США Джон Керрі здійснив свій перший візит до Росії, де головною темою розмов була ситуація у Сирії.

На адресу Сирії лунають звинувачення у використанні хімічної зброї, але слідчі ООН не дійшли спільного висновку щодо цього. Вони не знають достеменно, чи якась із конфліктних сторін застосувала заборонені речовини, тому ООН закликає світ не поспішати з висновками.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>