НОВИНИ ПЛЮС

08.05.2013

Масовка Першотравня

Найбільший в Україні мітинг на 1 травня — День міжнародної солідарності трудящих — зібрала Компартія. Близько 10–12 тисяч людей, серед яких і чимало традиційних «політичних заробітчан», вийшли на майдан Незалежності під червоними прапорами та гаслами «Повернемо радянську Україну!», «За Митний союз із Росією, проти вступу до ЄС, олігархів та «наступу фашистів».

За спробу перешкодити антидержавній ході комуністів міліція затримала чотирьох активістів «Коаліції учасників Помаранчевої революції», зокрема лідера цієї організації Сергія Мельниченка. «На мене склали адмінпротокол за ст. 185–1 ч. 2 КУпАП (порушення порядку організації мирних зібрань)», — повідомив Мельниченко.

А біля станції метро «Арсенальна» бійці спецпідрозділу «Беркут» забрали в автозак близько 30 членів організації «Автономний опір», які були вбрані в чорний одяг та маски і планували взяти участь в альтернативному першотравневому «марші праці».

Прикметно, що цю демонстрацію КПУ в прямому ефірі транслював перший національний телеканал — вочевидь на комерційних засадах.

Водночас УТ–1 та інші центральні канали відмовили опозиції в розміщенні на платній основі відеороликів із Великодніми привітаннями. Не потрапили в ефір ролики з Юлією Тимошенко, Арсенієм Яценюком, Олегом Тягнибоком.

* * *

У Львові першотравневий мітинг 50 лівих біля монумента Слави охороняли майже 500 (!) міліціонерів.

Великдень Януковича

Президент Віктор Янукович уперше відзначав Великдень не в столиці, а в Криму. Зокрема, він узяв участь у Пасхальному богослужінні у Свято–Володимирському кафедральному соборі УПЦ МП в Херсонесі під Севастополем. За повідомленням ЗМІ, значну частину віруючих не пустили до храму, коли там перебував Янукович.

«Доступ до храму не обмежувався, а, на прохання вірян, здійснювався з певними інтервалами — через велике скупчення людей, зайнятість усіх проходів, з метою уникнення задухи, тисняви та давки всередині собору», — зазначили з цього приводу у прес–службі Управління державної охорони.

Справа Пилипишина

Голосіївський районний суд Києва змінив запобіжний захід Віктору Пилипишину (екс–голові Шевченківського району) з підписки про невиїзд на заставу. 289 тис. грн. — така сума застави політика–бізнесмена, якого звинувачують у перевищенні влади і службових повноважень, що призвело до збитків громаді на суму понад 15 млн. грн.

Символіка 9 травня

Львівський окружний адмінсуд учора зупинив дію ухвали Львівської міськради від 25 квітня «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території Львова». Суд розгляне справу по суті і винесе рішення на своєму засіданні 29 травня.

Вибори–2013

У Василькові (Київська обл.) виборча комісія відмовилася реєструвати єдиного кандидата на посаду мера міста від опозиції, представника партії «УДАР» Сергія Сабова — на тій підставі, що нібито від «УДАРу» вже висунута інша кандидатка, раніше виключена з партії «тушка» Ольга Змаєва.