Родинні «валізи»

08.05.2013

За святами мало хто помітив низку рішень Кабінету Міністрів щодо НАК «Нафтогаз України». Що й не дивно, адже ці ухвали було затверджено на засіданні в понеділок — коли порядок денний Кабміну є фактично засекреченим для широкої громадськості і, як пише сайт «Економічна правда», уряд збирається в скороченому складі (зазвичай це Прем’єр Микола Азаров і міністри від «Сім’ї» на чолі із Сергієм Арбузовим, а інших чиновників запрошують «принагідно»). Отже, було прийнято Прогнозний баланс надходження й розподілу газу на 2013 рік. Маємо скорочення споживання газу — з 63,3 млрд. до 60,06 млрд. кубометрів — і деякі зміни часток серед імпортерів та експортерів. Хто за цим стоїть — можна здогадуватися з інших понеділкових рішень.

Так, Кабмін призначив на пост першого заступника голови правління «Нафтогазу» Валентина Франчука, усунувши з цієї посади Володимира Тріколіча, який був «першим замом» ще з березня 2010–го. Він натомість став просто заступником голови. Ще одним «замом» став Дмитро Мормуль.

Франчук свого часу працював у структурах Ігоря Коломойського, але від певного часу став людиною Президента. Зокрема, газета «Капітал» прямим текстом відносить Валентина Франчука до колишньої компанії «Газ Україна», яка тепер зветься ­ВЕТЕК («Східноєвропейська паливноенергетична компанія»). Її очолює несподіваний «вундеркінд» Сергій Курченко, який нещодавно купив футбольний клуб «Металіст».

«Таким чином, «Сім’ї» вдалося завести в правління «Нафтогазу», який останніми роками контролювався людьми Дмитра Фірташа та Юрія Бойка, свою людину», — пише «ЕП».

Джерела «УМ» пов’язують певне ослаблення групи Фірташа–Бойка з наступом на позиції їхнього компаньйона на вищих щаблях влади — голову адміністрації Президента Сергія Льовочкіна. За сміливими припущеннями, він може ледве не «пакувати валізи з Банкової».

Якщо так — то це свідчить про принциповий вибір Януковичем керування своєї виборчої кампанії–2015. Ставка — не на багаторічну «праву руку», Льовочкіна. А на донецьких, зокрема Андрія Клюєва. До чого ведуть і кадрові перестановки, і важливі економічні рішення останніх шести місяців.