Чому гальмує потяг на Європу

08.05.2013

На популярному польському інформаційному ресурсі Newsweek.pl опубліковані матеріали, в яких висловлюється стурбованість процесом євроінтеграції України. У публікаціях наголошується, що Україна ніколи не була такою близькою до мрії — підписання в листопаді цього року на Вільнюському саміті договору про асоціацію. Але існує низка об’єктивних і суто суб’єктивних причин можливого зриву підписання цього документа.

Країна з пострадянською спадщиною почала складний процес реформ для наближення до стандартів ЄС. У публікаціях наголошується, що з об’єктивних причин в Україні не вдалося швидко провести складний процес реформування країни. Головна причина — відсутність політичного консенсусу між владою і опозицією.

У польському виданні відзначили, що спекуляції навколо долі «однієї людини — Тимошенко» не повинні стати для України вирішальними в євроінтеграції. При цьому в матеріалах висловлюється припущення, що «Тимошенко у в’язниці, перш за все, вигідна нинішній опозиції, а не владі».

«Зараз українські опозиціонери активно «використовують» свого лідера, який сидить за ґратами. Наприклад, в одному з німецьких видань вказують, що найближчий соратник Тимошенко Григорій Немиря вступив у змову з німецькою владою, і вони разом розігрують «хворобу Тимошенко». Навіщо? Немиря, який є головою Комітету українського парламенту з євроінтеграції (!!!), своїми діями зриває цю саму євроінтеграцію України», — йдеться у польському виданні.

Українська громадськість не залишається осторонь. У польському виданні йдеться про те, що 24 квітня в Києві, біля представництва ЄС в Україні, пройшов пікет представників громадських організацій. Учасники закликали єврочиновників не блокувати українську інтеграцію в ЄС, а також передали їм матеріали незалежного журналістського розслідування про зловживання Григорія Немирі, який своїми діями, по суті, саботує процес наближення України до ЄС.

«Пан Немиря, який є головою Комітету з євроінтеграції у Верховній Раді, різними способами протидіє євроінтеграції. Ми зараз не говоримо про те, що хтось «безневинно» засуджений — це я про Тимошенко. Але є 46 мільйонів українців, які хочуть, щоб Україна йшла у напрямі Європейського Союзу. Ми маємо бути членами ЄС», — цитує польське видання слова учасника пікету Олега Демшура.