Без тортур і політики

08.05.2013
Без тортур і політики

Прихильниці Тимошенко з пасками під лікарнею. Фото УНІАН.

Великдень Юлія Тимошенко вже традиційно зустріла за ґратами, помахавши рукою своїм прихильникам з вікна лiкарнi «Укрзалiзницi» в Харковi. Щоправда, цього року для засудженого екс–Прем’єра зробили виняток: у переддень Великодня пенітенціарії дозволили відвідати Юлію Володимирівну її духівнику, настоятелю Свято–Володимирського кафедрального собору в Києвi протоієрею Борису Табачеку.

Тож панотець напередодні Паски висповідав і причастив рабу Божу Юлiю. А також передав їй великоднє вітання від Патріарха Київського і всієї Руси–України Філарета. До речі, Патріарх Філарет розраховує, що Президент Янукович слідом за Юрієм Луценком помилує і Юлію Тимошенко. Про це предстоятель УПЦ КП сказав в iнтерв’ю «5–му каналу».

Тиждень тому Європейський суд із прав людини встановив порушення прав Тимошенко у зв’язку з її арештом під час судового процесу в «газовій справі». З огляду на це опозиціонери наполягають на її негайному звільненні і виконанні рішення суду. До таких дій українську владу закликають і представники Парламентської Асамблеї Ради Європи.

При цьому сама скаржниця почувається «щасливою, вільною та реабілітованою». Принаймні про це йдеться у заяві Тимошенко, оприлюдненій прес–службою ВО «Батьківщина». Мовляв, рішення Євросуду про незаконність арешту екс–глави уряду доводить неправдивість інших звинувачень правоохоронців щодо неї.

У владі ж зазначають, що Ледi Ю арештовували ще за старим КПК, тож не дивно, що для європейської Феміди її арешт незаконний. Водночас у ДПтСУ радіють, що судді зі Страсбурга мінімальною більшістю голосів не задовольнили скаргу Тимошенко за іншими пунктами, зокрема щодо катування і жорстокого поводження. Євросуд також не підтвердив неналежні умови її утримання, відеоспостереження, а також відсутність медичної допомоги, як про це заявляла скаржниця.

Європейський суд не встановлював факту політичної мотивації в арешті Тимошенко. І таке рішення цілком задовольняє українську владу, в якої є тепер три місяці на визначення: чи оскаржувати вердикт зі Страсбурга в апеляційному порядку, чи ні. Протягом цього часу рішення суду не є чинним, оскільки не вступило в законну силу. На думку офіційного представника Європейського суду з прав людини Родеріка Лідделла, українська влада має виконати це рішення суду в діалозі з Комітетом міністрів Ради Європи. За його словами, це складно, оскільки арешт був незаконним, але ж «пані Тимошенко більше не утримується під досудовим арештом».

«Євросуд визнав, що сам факт того, що Тимошенко була політичним діячем, не доводить її політичного переслідування. Тобто суд вказав, що у справі Тимошенко відсутня будь–яка політика, — сказав Генпрокурор Віктор Пшонка в інтерв’ю телеканалу «Інтер». — Висновок і роз’яснення таке: це рішення Європейського суду не веде до звільнення Тимошенко, не вимагає її звільнення. Адже питання звільнення і неправового вироку Європейський суд ще не розглядав».

Щодо можливості звільнення Тимошенко за тією ж схемою, що і Юрiя Луценка, то у влади позиція одна: там, де у Юрія Віталійовича були плюси, у Юлії Володимирівни — лише мінуси. Бо екс–Прем’єр не відбула половину терміну, як це було у випадку екс–глави МВС, вона не виплатила визначенi судом збитки державі, як це зробив Луценко, тощо.